Festival de folclor la Prisăcani. Zeci de persoane au participat la eveniment

Weekend plin de traditii la Prisăcani. Dupa ce sambata, locuitorii comunei au avut parte de spectacole alaturi de artisti cunoscuti ai muzicii populare, ziua de duminica a adus in comuna Prisacani un adevarat show. 15 ansambluri din toate colturile tarii au venit in judetul Iași pentru a-și etala talentul si straiele traditionale in cadrul Festivalului de Folclor organizat de primaria Prisacani.

Dans, muzică și voie bună. Acesta sunt cuvintele care definesc cel mai bine sfarsitul de saptamana petrecut la Prisacani. Peste 400 de copii pasionati de folclor s-au intrecut in ale dansului pentru a duce traditia mai departe. Au venit de la sute de kilometri distanta. Vorbim despre ansambluri din Botosani, Bacau, Galați, Prahova, Maramures, Ialomița, Republica Moldova, Vrancea si Braila.

Ghiorghe Stanciu – primar Prisacani

„Noi ne axam practic la o legare a traditiei intre ceea ce a fost si ceea ce este. Incercam sa permanetizam, sa ducem traditia mai departe si sa dam cezarului ce este al cezarului, sa dam folclorului ce este al folclorului pentru ca este cel care ne-a legat, ne leagă și ne va lega in totdeauna si ne va tine in viata. Prin folclor si limba se defineste un popor. Incercam sa ducem mai departe traditia care a inceput acum 10 ani de zile si sperăm ca si in acest an, cand avem 400 de copii in festival din 15 ansambluri, sa fie un an de exceptie, o editie aniversara a 10 a.”

Specialiștii in ale dansului popular spun că folclorul este esential in educatia copiilor. Ajuta in principal la dezvoltarea si descoperirea acestuia iar folclorul va fi o piatra de temelie pentru viitor.

Emilian Păduraru – președinte comisie Festival de Folclor

„Asteptam sa ne bucurăm de folclor. Asteptam sa ne bucuram sa fim impreuna, asteptam sa vedem ca romanii sunt foarte foarte pregatiti sa mai respecte si traditiile noastre romanesti. Ne bucuram ca aratam impreuna ca suntem uniti.”

„Daca vorbim de folclor in educatie, este extraordinar de important. Din punctul nostru de vedere credem ca folclorul poate sa inlocuiasca chiar unele discipline, daca tot ne gandim la viitor. Folclorul nu este in trecut, folclorul va fi in viitor.”

Festivalul de la Prisacani a devenit o tradiție pentru comunitatea locală, iar autoritatile promit sa o duca cat mai departe, cu fiecare an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *