Fermierii nu dau doi lei pe kg de porumb din România şi merg în Ucraina, în plin război. Cu cât îl cumpără de peste graniţă

prime-fermieri

Fermierii din Moldova se luptă cu seceta şi scumpirile. Aşa că nici războiul nu-i mai sperie. Oamenii s-au organizat şi au pornit spre Ucraina pentru a cumpăra cereale mai ieftine din ţara vecină, bombardată de ruşi. Spun că merită riscul: au cu ce să hrănească animalele şi fac economii importante.  

Ion Agafiței , pres. AJCOC Vaslui: Este foarte puţin, de proastă calitate şi foarte scump. În Ucraina l-am găsit la jumătate de preţ. Acum nu prea găsim şoferi. Le e cam frică să meargă. Noi am vorbit la nivel de Moldova în jur de 2.000 de tone. Altfel nu avem cu ce scoate oile. Mor până în primăvară dacă nu le aducem porumb.

Direcţia judeţeană de agricultură nu e impresionată de drama femierilor. Avem porumbul nostru neaoş. O fi mai scump, dar e nevoie de solidaritate naţională.

Gigel Crudu, director DJA Vaslui: Probabil că este un preţ mai mic în Ucraina. Însă, cred că ar trebui să facă front comun cu producătorii din judeţul nostru şi să se susţină unii pe ceilalţi.

Transporturile de cereale din Ucraina s-ar putea înmulţi de azi, o dată cu redeschiderea Vămii de la Vicovu de Sus.