Fermierii din Vaslui merg în Ucraina să cumpere porumb

porumb-boabe-animale-ucraina

Fermierii din Moldova se luptă cu seceta şi scumpirile. Aşa că, nici macar războiul nu-i mai sperie. Oamenii s-au organizat şi au pornit spre Ucraina pentru a cumpăra cereale mai ieftine din ţara vecină, bombardată de ruşi. Spun că merită riscul, au cu ce să hrănească animalele şi fac economii importante. 

Producția de porumb de anul acesta este dezastruoasa. Astfel, fermieri din judetul Vaslui au gasit o solutie. Merg in Ucraina, in plin razboi pentru a se aproviziona cu porumb care este mult mai ieftin, dar si mai bun calitativ decat  la noi in tara.

Ion Agafiței – pres. AJCOC Vaslui

„La noi este de la 1 leu 50 bani, la doi lei, porumbul, se știe. În Ucraina, undeva de la 60 de bani la 80. Și ne costă un leu cu tot cu transport de adus acasă. Normal că noi fermierii nu avem bani și trebuie să ne ducem acolo, unde este mai ieftin. Deocamndată, nu am făcut contrat cu firma din Ucraina, la sfârșitul lunii îl fac, printr-o firmă autorizată pentru că nu putem aduce noi porumb, e vorba de export, de taxă vamală. Am vorbit cu un importator mare care să ne ajute pe noi prin plătirea unui comision ca să putem aduce. Rămâne de văzut, luni, marți vom aduce primele două TIR-uri, să vedem cum pentru că am înțeles că aseara s-a deschis și o vamă la Suceava.”

Fermieri spun că situația este una critică și că nu s-au mai întâlnit cu o asemenea criză din anul 2005.

Ion – fermier:

„E foarte greu, la noi sunt foarte scumpe. Anul acesta a fost un an foarte greu pentru animale. Nu avem mâncare pentru animale, sunt foarte scumpe. Noi muncim și zi și noapte,  aproape de ele și nu… este foarte greu.

Reporter: Au mai fost așa ani?

Fermier: A mai fost în 2005-2006, a mai fost ceva, dar a fost mai bun decât anul acesta, anul acesta a fost foarte foarte greu. Dacă nici la timpul acesta nu plouă, este greu pentru toți fermierii, nu numai pentru oi.”

De asemenea, producția de porumb a fost una foarte mica, mai ales la fermierii care nu au avut sisteme de irigații.

Ion Notingăr – fermier

„Având în vedere seceta pedologică care a afectat culturile agricole în anul 2022, fermierii din zona Moldovei, Iași, Vaslui, Botoșani, producțiile înregistrate se situează undeva de la 200 de kg până la 1000 de kg în sistem neirigat. Iar la cei care au irigat culturile, o parte au fost afectate și acestea, dar producțiile se ridică undeva la 8000-9000 de kg la hectar, ceea ce face ca fermierii din zona Moldovei să nu-și poată acoperi cheltuielile pe anul 2022, cheltuieli care se ridică la 5000 de lei/hectar.”

Transporturile de cereale din Ucraina s-ar putea înmulţi, o dată cu redeschiderea vămii de la Vicovu de Sus.