Fermierii din regiunea de Nord Est se tem de faliment

Fermierii din patronatul Cerunia regiunea de nord-est s-au intalnit ieri pentru a trage un semnal de alarma referitor la importurile de cereale din Ucraina și măsurile restrictive incluse în Planul Strategic Național, impuse prin Politica Agricolă Comună. Fermierii se tem de faliment si cu toate ca au facut demersurile necesare catre guvernanti pana acum nu au primit niciun raspuns.
Antreprenorii fermieri din județele Iași, Botoșani, Vaslui, Neamț, Suceava, Bacău și Buzău s-au intalnit pentru a discuta despre Ordonanța de Urgență a Guvernului referitoare la importurile de cereale și produse agroalimentare din Ucraina și impactul acesteia asupra fermierilor, producției agroalimentare și comerțului de produse alimentare din țara noastră.
Emil Teofil Bălteanu, președinte Cerunia: “Dorim sa constientizam consumatorul roman despre implicatiile pe care le are licențierea modului în care se va face exportul din Ucraina și importul în România a produselor cerealiere si a produselor agro-alimentare, dar și situația grava in care se gaseste fermierului român, care se află între două laturi care îl compresează: presiunea pe care o fac produsele cerealiere si a produsele agro-alimentare care vin din Ucraina la prețuri mult mai mici și care nu respectă condițiile europene, și, pe de altă parte situatia grava in care agricultorul trebuie să facă față unor măsuri venite de la Uniunea Europeană, care duc la falimentul fermierilor în situația în care nu se iau niște măsuri de protecție. În Polonia sunt interzise la importuri o gamă de 20 de produse din Ucraina, în Ungaria – 24 de produse interzise“.
Totodata, reprezentantii Cerunia trag un semnal de alarma prin care doresc să conștientizeze, nu doar clasa politică, ci și populația, despre acest pericol. Acestia spun ca in zona de nord a țării sunt gospodării unde se găsesc tărâțe si cereale de vânzare, din Ucraina.
“Noi am ajuns la capătul puterilor. Avem in plan pentru săptămâna viitoare să ne întâlnim cu președintele Senatului și cu prim-ministrul, să discutăm despre această situație atât de gravă si demersul nostru de astazi este tocmai in ideea in care noi trebuie sa constientizam si populatia si consumatorul ca lucrurile nu pot fi lasate la modul in care s-au desfasurat pana acum“, a mai spus Emil Teofil Balteanu.
La momentul de fata există riscul să fie pe piață mai multe produse din Ucraina decât românești, iar fermierul român nu poate să facă față concurenței neloiale. De exemplu, pe piața din Ucraina, tona de grâu este produsă la maximum 100 de euro, în timp ce fermierul român produce la preț de 800-900 de lei, respectiv 200 de euro.