Fermierii din Bucovina vor primi un grant de 10% din valoarea finanțării din domeniul agricol

prime-fermieri

Fermierii din Bucovina vor primi un grant de 10 la sută din valoarea finanțărilor pentru investiții în domeniul agricol.

Guvernul a adoptat o Ordonanță de modificare a Programului IMM Invest, prin adăugarea unui nou subprogram „Agro Invest”. Angelica Fădor a arătat că acesta este dedicat IMM-urilor din domeniul agriculturii și industriei alimentare. „Este o măsură ce a fost bine primită de mediul de afaceri și care, în acest moment, se extinde pentru zona companiilor din sectorul agricol. Prin acest program fermierii din Bucovina, dar și cei care activează în domeniul agro-alimentar, vor primi de la stat un grant de 10% din valoarea finanțării, Guvernul sprijinind, gratis, o parte din investiții”, a explicat Angelica Fădor.

Deputatul liberal sucevean a adăugat că prin acest program va exista o perioadă de grație mai mare, de la începutul perioadei de creditare, de 24 de luni, timp în care se poate plăti doar dobânda, lucru care îi va ajuta pe cei aflați în dificultate. „În plus, OUG prevede ca fermierii să poată rambursa creditul de minim 2 ori pe an, ceea ce înseamnă că rambursarea se poate face după recoltare sau oricând își poate permite fermierul pe durata unui an”, a precizat Angelica Fădor. Deputatul PNL de Suceava a mai spus că o altă decizie importantă pentru fermieri a fost luată de zilele trecute de Parlament, respectiv o inițiativă legislativă pe care ea a sprijinit-o în calitate de deputat liberal și prin care se debirocratizează procesul realizării plăților directe pentru fermieri. Fădor a spus că astfel cei aproximativ 860 de mii de fermieri vor scăpa de documentele pe care trebuie să le obțină anual de la primărie și de alte instituții publice. „Altfel spus, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va interoga bazele de date ale acestor instituții, scutindu-i pe fermieri de drumuri inutile. Mă bucur că în această perioadă dificilă pentru economia românească fermierii sunt sprijiniți. În calitate de fost primar al comunei Iacobeni cunosc foarte bine problemele de care se lovesc fermierii, motiv pentru care am promovat în Parlament inițiative de sprijinire a domeniului agro-alimentar”, a încheiat Angelica Fădor.