Fermierii din Bcaău primesc ajutoare de 5 milioane de lei de la stat

Mii de producători agricoli din județ au cerut subvențiile bonus pentru compensarea pierderilor cauzate de importurile de cereale din Ucraina. Aceștia vor primi câte 2 lei pentru fiecare litru de motorină utilizat la lucrările agricole de înființare, întreținere și recoltare a culturilor de floarea-soarelui, porumb, rapiță și orz.

Până la sfârșitul lunii octombrie, fermierii băcăuani puteau depune solicitări, la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Bacău, pentru a primi sprijin de la stat. Subvențiile se plătesc în contul pierderilor cauzate de importurile masive de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Sprijinul de urgență se acordă deținătorilor de cel puțin 1 hectar cultivat cu una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, floarea-soarelui și rapiță. În acest sens, APIA a pus la dispoziția solicitanților cereri pretipărite cu suprafețele determinate în urma controalelor administrative și la fața locului aferente fiecarei culturi amintite, înființate în 2022.

„În termenul legal, au fost depuse 4.411 cereri de sprijin, din totalul de 5.307 fermieri, potențiali beneficiari ai acestei forme de ajutor de stat. Solicitările au o valoare totală de 5.094.882 lei, aferente unei suprafețe de 65.319 ha. Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023”, a declarat Ionuț Trofin, directorul executiv al APIA Bacău. Sprijinul excepţional se acordă sub formă de grant, considerându-se că acesta reprezintă o valoare aferentă unei cantităţi unitare de 78 litri/ha de motorină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *