Ferestrele toaletelor unei școli au fost zidite pentru a respecta un proiect

ferestre-zidite-la-o-scoala-din-arad

O școală dintr-o localitate arădeană se confruntă cu o problemă ieșită din comun: ferestrele de la toalete au fost zidite, iar încăperile sunt aproape imposibil de aerisit. Nu este vorba despre o greșeală, ci pentru a se respecta un proiect, spune primarul localității.

În luna iunie a acestui an, muncitorii care lucrau la modernizarea centralei termice a Școlii Gimnaziale „Sabin Manuilă” din Sâmbăteni, județul Arad, au fost nevoiți, conform proiectului aprobat, să astupe geamurile. Asta pentru că reglementările în vigoare cer ca încăperile în care sunt amplasate centralele termice să nu fie legate de alte încăperi ale clădirii, prin goluri (ferestre
/uși), pentru a se limita posibilitatea extinderii unui eventual incendiu.

Cei care au făcut proiectul, nu s-au gândit însă că grupurile sanitare sunt folosite de 200 de oameni – 180 de elevi și 20 de profesori ai școlii, iar lipsa modalităților de aerisire ar putea fi o problemă majoră.

„După cum vedeți, așa arată o toaletă în secolul 21. Fără geamuri, ceea ce, având în vedere că avem în jur de 200 de elevi, este mai mult decât neplăcut. Nu poți deschide, nu poți aerisi. Stăm cu ușile deschise, ținem deschisă și ușa de la hol, dar vine iarna și va fi și mai rău”, spune o profesoară.

Directoarea școlii este, de asemenea, revoltată de această situație.

„În primăvara acestui an s-au realizat lucrări de reabilitare a centralei termice, iar în urma acestor lucrări au fost acoperite și geamurile care existau. Am făcut adrese la Primărie, am discutat în consiliul de administrație, am discutat cu domnul primar și ni s-a promis că se va rezolva problema. Încă nu s-a rezolvat și nu știm când se va întâmpla asta”, spune Daniela Herbei, directoarea Școlii „Sabin Manuilă” din Sâmbăteni, potrivit aradon.ro.
Primarul a găsit soluția salvatoare

Primarul comunei Păuliș, de care aparține satul Sâmbăteni, a declarat că „acele geamuri au fost zidite pentru a se respecta proiectul în totalitate și pentru a primi avizul ISU” (aviz de securitate la incendiu – n.r.).

Primarul a găsit însă soluția pentru a ieși din această situație și anume montarea de aerisiri în plafon.

Acesta a adăugat că „pentru mine nu cred că este o problemă atât de gravă, e vorba despre o săptămână-două, până când se va intra în normalitate” și că după ce vor primi toate avizele, după ce vor face recepția lucrărilor, „putem interveni pentru a face găuri în plafon pentru a monta aerisiri”, a adăugat el.