Fenomenul norilor viu colorati admirat de ieseni

In a doua zi de Crăciun, un fenomen rar a fost surprins de locuitorii mai multor orașe din țară. Desi nu a fost vorba de o aurora boreala, asa cum multi au speculat, spectacolul de culori de pe cer a bucurat privirile tuturor persoanelor care l-au putut admira.

Fenomenul norilor viu colorați, au fost rezultatul unei atmosfere foarte curate și a unor condiții meteo deosebite, cu plafonul de nori la înălțime mai mare și, foarte probabil, cu grăunțe de cristale de gheață foarte fine, de ordinul micrometrilor. Nu este pentru prima oara cand un astfel de fenomen apare la noi. Anul acesta, în februarie, norii viu colorati si-au facut aparitia, dar cu o intensitate mai mica.

„A fost un fenoment extrem de spectaculos peste partea de est a tarii si partial inspre sudul tarii. Acesta a fost rezultatul unor fenomene importante in atmosfera. A fost o atmosfera extem de curata pe de o parte, iar radiatia care a ajuns de la soare la acele ore tarzii, in special, este vorba de radiatie inspre lungimile de unda mare ale specturui. Este vorba de radiatii de culoare portocalie, rosiatica in special, galben – portocaliu – rosiatica. Aceasta a ajuns inspre formatiunile noroase formate cu un plafon mai inalt, iar in urma acestei interactiuni, a reflexiei pe nori sau a retro-imprastierii pe aceste formatiuni noroase, deasupra Iasului, si nu numai, au rezultat asemenea imagini spectaculoase„, a declarat Silviu Gurlui – Prof. Univ. Dr. Univ. Cuza.

Sursa foto : Meteoplus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *