Femeile din județele Moldovei, testate gratuit prin caravana IRO
Cancerul de col uterin sau cancerul mamar sunt diagnostice crunte cu care femeile din judetele Moldovei se confrunta, daca nu merg la control constant si timpuriu. Cele mai multe cazuri sunt in mediul rural acolo unde pacientele nu au acces la informatii. Principala cauza fiind saracia si lipsa de educatie. Pentru a preveni astfel de boli, Centrul de Screening si Diagnostic in Boli Oncologice din Iasi a implementat in 2021 un proiect prin care Caravana de Screening IRO Iasi ajunge in satele uitate de lume si sarace din 6 judete ale Moldovei.
De doi ani de zile, femeile din mediile defavorizate din județele Moldovei au parte de consult gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin sau a cancerului mamar. De cele mai multe ori, medicii constata cu stupoare ca pacientele nu au avut parte de un consult ginecologic de mai bine de 10 ani, iar unele chiar ajung cu forme de cancer in stari foarte avansate. Am trecut si noi pragul astazi Centrului de Screening si Diagnostic in Boli Oncologice din Iasi unde am aflat mai multe despre cancerul de col uterin și de cel mamar dar si despre cum aceste boli pot fi prevenite din timp.
dr. Falvios Iordache – manager de proiect
„De multe ori este destul de dificil sa ne dam seama. Pentru că de multe ori cancerul de col uterin este asimtomatic. Simtomele survin de obicei in stadii tradive cand deja este mult rea târziu să putem face ceva. Pot apărea simtome ca sangerari usoare sau mai severe genitale, dureri la contact sexual, dar de multe ori este asimtomatic, deci nu ne putem baza pe simtome. De aceea este important sa prevenim aceasta boala si sa o descoperim la timp prin testele pe care noi le efectuam in cadrul proiectului, adică Papanicolau cat și HPV.”
Proiectul a fost implementat în 2021 tocmai pentru a veni in sprijinul femeilor din mediile defavorizate care nu au acces la sistemul medical. Anul acesta a ajuns la final, iar medicii ne-am prezentat si statistica.
Otilia Honciuc – expert informare și consiliere
„Proiectul a început în 2021 și se numește ONCOPREV și este despre prevenția cancerului de col uterin. Dureaza pana in decembrie 2023, deci doamnele mai au doar o luna si un pic la dispozitie sa vina la noi. Ne adresăm femeilor cu varsta intre 25 si 64 de ani, facem un split pe varste. Intre 25 si 29 facem testarile Papa Nicolau iar intre 30 si 64 facem testarea HPV pentru depistarea virusului papilona uman.
Ca o statisticapana la 31 octombrie 2023 am reusit sa testam in jur de 35 de mii de femei din care 1928 au iesit pozitive la cel putin una din doua testari pe care le facem si in jur de 50 sunt deja diagnosticate cu cancer.”
Nici în privința cancerului mamar, statisticile nu sunt mai bune. Și aici pacientele au amanat vizitele la medic fie din cauza situatiei materiale, fie doar pentru ca s-au bazat pe starea de sănătate care spun ele era una buna. Specialistii insa trag un semnal de alarma si incurajeaza femeile sa mearga cat de curand la un control care le poate salva viata.
Cristina Macuc – medic primar radiodiagnostic
„Screeningul mamar este foarte important pentru decelarea celulelor infradecimetrice maligne in stadii incipiente care nu au depășit membrana celulara si nu au devenit invazive. Din acest motiv este foarte important implementarea unui program national care sa cheme obligatoriu pacientele cu varsta peste 50 de ani la un interval regulat de timp in momentul de fata la 2 ani. Sunt discutii sa fie si la un an, vom vedea ce va decide Ministerul Sănătății.
Prin screening mamar invitam pacientele periodic la investigatia mamara pentru a decela leziuni cat mai mici posibil. Știm foarte bine că pacientii de frică, din lipsă de timp, din comoditate.”
Pana acum, 128 de femei din județele Moldovei au primit ca diagnostic cancerul mamar.
Mirela Cimpoi Alexandru – expert informare și consiliere
„Deplasarile au inceput anul trecut in vara in luna iunie si s-au oprit acum la final de octombrie pentru ca urmeaza sa ne pregatim de raportare. Am facut aproape peste 12 mii de mamografii la unitatea mobila de screening. Am avut prioritar localitățile unde femeile nu au mai fost la un medic de zeci de ani, unde nu au acces la servicii medicale. Din totalul de mamografii atat la centrul de screening cat si la unitatea mobila si la spitalele partenere, respectiv aproape 22.700.
Vorbim aici aici de o cifra pana la finalul lunii octombrie. Au avut nevoie sa continue investigatiile in proiectul de nostru de screening peste 1200 de doamne care au fost invitate sa faca ecografie sau si ecografie cu punctie, punctie ghidata ecografic. Din aceste 1200 au acceptat invitatia si au venit sa efectueze punctii 198 de doamne, iar in cazul a 128 de persoane s-a confirmat diagnosticul de cancer mamar.”
De asemenea, pacientele care isi doresc sa efectueze investigații pentru cancerul mamar au primit transport gratuit pana la Centrul de Screening si Diagnostic de Boli Oncologice din Iasi, aici unde au primit si o masa calda.