Femeia călcată mortal de basculantă în Alexandru: s-a dat sentinţa. „Era vizibilitate. Nu are nicio scuză”

Un şofer profesionist a ucis o bătrână chiar pe trecerea de pietoni, în condiţii de trafic ideale. Expertiza efectuată nu i-a găsit nicio scuză, vina aparţinându-i în exclusivitate. Judecătorii au considerat totuşi că o pedeapsă cu suspendare este suficientă ca sancţiune.
În dimineaţa zilei de 11 mai 2018, Constantin Diaconu se afla la volanul unei autobasculante, pe strada Sarmisegetuza, venind dinspre bulevardul Dacia. Diaconu avea carnet de conducere categoria B din 2006 şi categoria C, din 2016. Carosabilul era perfect uscat, vizibilitatea ideală, cerul senin. A oprit, regulamentar, înaintea unui marcaj pietonal pentru a lăsa trei pietoni să treacă, dinspre stânga spre dreapta. În timp ce aceştia traversau, din dreapta a intrat pe zebră şi M.T.
Şoferul nu a mai aşteptat-o să treacă, ci a pus autobasculanta în mişcare, deşi, conform înregistrărilor camerelor video stradale, femeia era perfect vizibilă. Camionul a lovit-o pe M.T. cu partea dreaptă a cabinei, împingând-o şi aruncând-o în faţa roţilor. În secundele următoare, autobasculanta a trecut cu roţile a două punţi peste trupul femeii, ucigând-o. Necropsia avea să identifice o fractură de bază de craniu, o fractură a coloanei vertebrale, fracturi ale coaselor, sternului şi bazinului, o ruptură a ficatului, alta a aortei şi numeroase alte răni. Murise practic pe loc, fără a avea nicio şansă.
Poliţiştii ajunşi la faţa locului au constatat că şoferul nu băuse. Ulterior, în faza de urmărire penală, Diaconu a spus că acordase prioritate unui număr de trei pietoni, după care plecase, pentru că nu mai văzuse pe nimeni. A văzut o femeie făcându-i semn să oprească, moment în care şi-a dat seama că lovise pe cineva. A spus că nu o putuse vedea, pentru că M.T. se afla într-un unghi mort, în colţul dreapta faţă, aproape de botul maşinii.
„Cu toate acestea, în raportul de expertiză se arată că inculpatul a avut vizibilitate directă asupra victimei, prin câmpul de vizibilitate asigurat de cabină, în momentul în care aceasta s-a angajat în traversare, autobasculanta fiind oprită; de asemenea, s-a reţinut că, în momentul în care inculpatul a pus autobasculanta în mişcare, avea posibilitatea de a observa direct victima, aceasta neaflându-se în proximitatea cabinei astfel încât să nu poată fi văzută”, au reţinut ulterior magistraţii Judecătoriei. Aceştia nu au putut găsi altă explicaţie pentru accident decât faptul că şoferul nu se asigurase după ce lăsase prioritate celorlalţi trei pietoni.
Judecătorii au reţinut în favoarea lui Diaconu vârsta de doar 30 de ani la momentul accidentului, faptul că îşi recunoscuse fapta, ca şi lipsa antecedentelor penale şi a abaterilor de la legislaţia rutieră. El a fost condamnat la 2 ani şi 3 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni. Dreptul de a conduce îi va fi interzis doar dacă pedeapsa va deveni executabilă. Magistraţii au stabilit în sarcina asigurătorului plata a 14.710 lei ca daune materiale şi a 1,68 milioane lei daune morale către rudele victimei. Plata efectivă va întârzia însă, întrucât societatea de asigurare este City Insurance SA, aflată în lichidare judiciară. Lichidatorul City Insurance a constestat sentinţa, Curtea de Apel urmând să reanalizeze dosarul la începutul lunii mai.