Femei de succes la LIIS

Primăvara ne reamintește, prin vitalitate și frumusețe, de rolul femeii în formarea noilor generații, în perpetuarea vieții.
Multiplele valențe de mamă, iubită, dascăl sau om de știință au fost omagiate în cadrul proiectului Caleidoscop de Primăvară, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Iași, Asociația Meșterilor Populari din Moldova, în parteneriat cu liceele din Municipiul Iași.
În cadrul acestui proiect, elevii Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”,sub coordonarea doamnei prof. Maria Pașcan, au realizat marți, 8 martie 2022, activitatea Femeia de știință: trecut – prezent – viitor, găzduită de Muzeul Municipal „Regina Maria”, Iași.
Evenimentul a debutat cu o discuție despre româncele care au schimbat lumea, cu referire la Ștefania Mărăcineanu, cea care a descoperit ploaia artificală. Un moment emoționant a fost interviul realizat de Consiliul Școlar al Elevilor LIIS cu femei – profesor care au inovat procesul educativ, au derulat proiecte interesante și au marcat implicarea liceului în viața comunității locale.
Talentul artistic al elevilor claselor a IX-a s-a manifestat într-o mini-expoziție de postere, sub coordonarea doamnei prof. dr. Anișoara Munteanu, profesor de arte plastice. Fiecare echipă a evocat femei de știință românce, precum Ana Aslan, Smaranda Brăescu, Aurora Gruescu, Elisa Leonida Zamfirescu, Ștefania Mărăcineanu. Întâlnirea s-a încheiat printr-o vizionare a unui scurt film – „Mărțișoare LIIS” – ce a reunit lucrări realizate de elevi.
Contribuția femeilor la dezvoltarea societății, deși discretă, este esențială. Misiunea nobilă a unei mame, a unui dascăl, a unui mentor este de a consolida caracterul și mintea tinerilor și de a-i pregăti pentru viață.