„Fără lacăte pe curtea școlii” devine lege!

WhatsApp Image 2021-12-21 at 17.39.41

Încă o victorie, avem două proiecte devenite legi, într-o lună!

Inițiativa – manifest “Fără lacăte pe curtea școlii”, unde sunt co-inițiator, devine lege! Plenul Camerei Deputaților, care este și for decizional a adoptat astăzi proiectul la care am lucrat cu mult suflet alături de colegii mei parlamentari USR PLUS, Cristian Brian, Tudor Rareș Pop și Ionuț Moșteanu. Proiectul prevede ca elevii și părinții să aibă acces și să folosească terenurile și sălile de sport din școli și după ore, fără ca instituțiile de învățământ să mai încuie porțile și să interzică dreptul la mișcare al copiilor.

Proiectul nostru legislativ a intrat pe circuit în luna mai a acestui an, pe 4 octombrie a fost validat de Senat, iar astăzi, în Camera Deputaților, proiectul nostru a primit 247 voturi pentru.

Consecințele unui stil de viață sedentar în rândul copiilor sunt dezastruoase, iar România este printre ultimele state membre UE cu privire la practicarea de sport. Una dintre probleme este lipsa infrastructurii sportive, deficit  pe care acest proiect îl acoperă destul de mult.

Deși nu a fost un parcurs ușor, am reușit să trecem această lege și să facem în paralel și o muncă de prevenire, pentru a pune umărul la siguranța copiilor. Joaca multor copii s-a mutat în stradă, prin cartier, unde pericolul este iminent și nu mai putem permite acest lucru. Copiii și-au pierdut în comunitate un obicei sănătos, pe care nu îl pot repeta în locurile de joacă obișnuite.

Culoarea politică în acest demers contează prea puțin, având în vedere că obiectivul nostru este comun. Orice primar sau orice consiliu local poate implementa “Fără lacăte pe curtea școlii” , fiindcă este un proiect-resursă, nu o povară. Niciun filtru birocratic sau financiar nu trebuie să fie o scuză pentru a nu reda curtea școlii copiilor. Până acum au fost închiriate preferențial, și s-a creat o discriminare. Trebuie să lăsăm loc și familiilor care nu își permit cursuri de sport în particular sau închirierea de terenuri. Doar administrațiile slabe preferă să închidă totul, în loc să caute soluții.

Procesul legislativ în ceea ce privește acest proiect, pe site-ul Camerei Deputaților poate fi accesat –  BP269/2021 – Propunere legislativă pentru modificarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=19333

Manifestul poate fi susținut și semnat aici : www.curtea-scolii.ro,

21 Decembrie 2021, București

Filip Havârneanu

Președinte USR Municipiul Iași

Deputat USR PLUS

Parlamentul României