Faptele de corupție sunt în creștere de la an la an

Ziua Anticoruptiei este marcată si la Iași, pe data de 9 decembrie. De la an la an, faptele de coruptie sunt in crestere motiv pentru care ofiterii DGA au desfasurat o campanie de informare a populatiei. Doar anul acesta au fost instrumentate la Iasi cateva dosare in care au fost retinute persoane care au dat sau au luat mita.

În anul 2022 au fost 1.531 de sesizări cu caracter penal înregistrate la nivelul Directiei Generale Anticoruptie, care au fost înaintate structurilor de parchet. Acest aspect evidențiază consecvența și caracterul ofensiv al polițiștilor DGA pentru cunoașterea și contracararea fermă a preocupărilor de implicare în fapte de corupție. În cauzele penale în care au fost delegați lucrătorii de poliție judiciară ai DGA, le-a fost adusă la cunoștință calitatea de suspect unui număr de 2.600 de  persoane, in crestere cu +87% față de aceeași perioadă a anului trecut, dintre acestea, 189 având calitatea de angajați ai MAI. In luna octombrie, trei politisti cadrul Secţiei de Poliţie Rurală 6 Paşcani au fost prinsi ca luau mita de mită de la soferii care erau prinsi in trafic, pentru a nu-i sancţiona contravenţional. De asemenea, au fost prinse si persoane care au vrut sa dea mita politistilor. Un caz a fost inregistrat la inceputul anului, cand un sofer care se afla sub influenta bauturilor alcoolice si care voia sa scape de dosar penal cu o mita de 2.800 de lei. Politistii au refuzat banii si au sesizat Serviciul Judetean Anticoruptie Iasi care a deschis un dosar penal de dare de mita. Ziua de 9 decembrie este marcata ca fiind Ziua Internationala Anticoruptie.

Anca Vijiac, ofiter al Serviciului Județean Anticorupție Iași: „De 20 de ani de când, întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională Anticorupție, la data de 9 decembrie. Această zi aniversară a fost stabilită prin Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, semnată de tara noastra. Am desfășurat o serie  de activități de educație pentru promovarea integrității cu personalul unei unități medicale din municipiul Iași, cu elevii unor unități de învățământ, precum și cu persoanele care tranzitau punctul de trecere al frontierei Sculeni și Aeroportul Internațional Iași. În acest context, reamintim că, în vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre și cetățenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie, avem oricând la dispoziție sistemul Call-center anticorupţie„.

Ofiterii DGA au desfasurat mai multe actiuni de informare a populatiei.

In anul 2022 au fost 1.043 de inculpatie care au comis fapte de coruptie, din care 126 angajaţi MAI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *