Familia unui polițist din Vaslui, mort pe litoral, cere despăgubiri de 20.000 euro. Judecătorii nu le-au dat nicio speranță

646x404

Poliţistul Ioan Hriscu, 53 de ani, din Vaslui, a ales în 2017 să asigure  ordinea publică pe litoral.  Cu trei zile înainte de a-şi încheia misiunea la mare, în noaptea de 27 iulie, poliţistul din Vaslui a murit într-un accident rutier produs între staţiunile 2 Mai şi Vama Veche, scrie Libertatea. În urma anchetei interne declanşate la IPJ Constanţa, decesul lui Ioan Hriscu a fost încadrat în categoria accidentelor de muncă. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1083/2008, în cazul poliţiştilor care îşi pierd viaţa în timpul misiunilor, statul acordă o despăgubire în valoare de 20.000 de euro familiei. Însă condiţia esenţială prevăzută de legiuitor pentru acordarea despăgubirilor de viaţă, sănătate şi bunuri este aceea ca prejudiciul suferit să fie cauzat de un risc specific activităţii de poliţie.  

Rămasă fără sprijin financiar, soţia agentului Hriscu (foto dreapta) s-a adresat conducerii IPJ Vaslui, solicitând acordarea acestor despăgubiri. Cererea sa a fost respinsă, motivându-se că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru acordarea acestor despăgubiri, întrucât încă „nu era stabilită cauza producerii evenimentului şi vinovăţia persoanelor implicate în accidentul rutier”.  Nemulţumită, soţia poliţistului s-a adresat Tribunalului Vaslui pentru acordarea despăgubirilor. În timpul procesului, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia au finalizat ancheta penală, dispunând clasarea dosarului. Vinovat de producerea accidentului rutier a fost găsit poliţistul aflat în misiune. Potrivit procurorilor, chiar dacă se grăbea să ajungă la o intervenţie, fiind dirijat prin dispecerat, avea obligaţia să se asigure atunci când a pătruns de pe drumul secundar pe drumul naţional. Raportându-se la soluţia Parchetului, Tribunalul Vaslui a respins şi el solicitarea soţiei poliţistului privind acordarea despăgubirilor. „Dat  fiind faptul că decesul agentului principal de poliţie Hriscu Ioan se datorează unui accident rutier produs ca urmare a nerespectării de către acesta a regulilor privind circulaţia pe drumurile publice, rezultă că decesul acestuia nu se datorează producerii riscurilor specifice activităţii de poliţie. În atare situaţie, nefiind îndeplinită condiţia esenţială prevăzută de legiuitor pentru acordarea despăgubirilor de viaţă, sănătate şi bunuri, nu pot fi acordate despăgubirile în cuantum de 20.000 de euro prevăzute de HG 1083/2008”, se arată în hotărârea Tribunalului Vaslui. Pe 20 mai, soţia poliţistului a contestat decizia instanţei, dosarul urmând a fi judecat, în calea de atac, la Curtea de Apel Iaşi, scrie Libertatea.