Familia Buștei împodobește baldachinul Sfintei Parascheva de 20 de ani

Pregatirile pentru cel mai mare pelerinaj din tara sunt in toi. Astazi dimineata a fost impodobit baldachinul pe care va fi asezata racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Familia Buștei a venit pentru al 20-lea an consecutiv de la Bucuresti, cu un camion încărcat cu flori, special pregatite pentru ocrotitoarea Moldovei. De asemenea, măicuțele de la o mănăstire din oraș au lucrat la veșmântul nou pe care îl va purta Sfânta Parascheva în acest an. Maine dimineata racla Sfintei va fi scosa din Catedrala Mitropolitana si va fi asezat spre inchinare in baldachin, acolo unde ramane pana pe 15 sau chiar 16 octombrie.

Povestea împodobirii baldachinului este una deosebita si a inceput in urma cu 20 de ani, după ce Sfânta Parascheva li s-a arătat în vis unei familii din capitala. De atunci, ei nu au lipsit in niciun an de la Sfanta, chiar daca au avut si piedici, cum a fost in perioada pandemiei.

„De 20 de ani inseamna pentru noi că este bine. Inseamna ca ceea ce ne-am propus pentru primul an și s-a continuat aduce bucurie, aduce un lucru care este greu de explicat în cuvinte. Este bucuria noastra continua. De fiecare data cand venim, venim cu mult drag si cu multa vointa pentru a face lucruri frumoase. Munca si aranjarea lor efectiva o fac in principiu cam 20 de oameni. In anul cu pandemia am venit cu florile la Iasi, le-am adus, nu am putut să le desfășurăm, să împodobim practic baldachinul. Le-am dus înapoi la București, le-am ținut în frigider o săptămână, după care ni s-a permis să venim să le aranjăm. Le-am adus la Iași, ceea ce însemna că avea doua săptămâni, au stat o săptămână pe baldachin, asta inseamna ca au rezista fără să se păteze apoape o luna de zile.” ne-a spus Ion Buștei, voluntar

Se fac pregătiri intense de două săptămâni. Măicuțele de la o mănăstire din oraș au lucrat la veșmântul nou pe care îl va purta Sfânta Parascheva în acest an. De asemenea, este făcut cu bani de la un binefăcător care rămâne mereu anonim.

„Si anul acesta, cum s-a intamplat si in anii anteriori, fără ca să ne fi vorbit, au găsit culori care se potrivesc cu ceea ce se pune pe trupul Sfintei, acel veșmânt. Au ales ca anul acesta, in primul rând culoarea albă pentru că au zis că într-adevăr Sfânta Cuvioasa Parascheva este o mireasă a lui Hristos, să fie îmbrăcată ca o mireasă anul acesta aniversar, 20 de ani de cand ei impodobesc. Si au ales flori albastre care să puncteze acest alb neștiind că noi am ales un veșmânt de culoarea albastră care va sta pe Sfintele Moaște.” a spus Constantin Sturza, Purtător de Cuvant Arhiepiscopia Iașilor

Mâine, la ora 6 va începe slujba în care moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană și apoi așezate pe baldachinul cu flori. Inca din aceasta dupa amiaza primii pelerini s-au asezat la coada. Doua doamne venite din Vrancea au facut o traditie din asta, pentru a fi primele care se inchina la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

„Noi venim in fiecare an, și venim de la 11 sa fim primele și stăm până maine cand o scoate pe Sfanta Cuvioasa. Si anul trecut am fost.

R: De unde veniți?

P: Din judetul Vrancea, Adjud.

R: Ati venit cu trenul?

P: Da.”

Anul acesta, pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva va fi unul mai lung. Potrivit reprezentantilor Mitropoliei, racla va fi ținută în baldachin spre închinare  pana pe 15 sau chiar 16 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *