Facturile la energie electrica si gaze vor fi plafonate de la 1 februarie

guvern ciuca

In urma unei sedinte a coalitiei de guvernare s-a hotarat plafonarea facturilor la energie electrica si gaze incepand cu data de 1 februarie. Masura va fi valabila pana la 31 martie.

„Am reușit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per kilowatt. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 kilowați la 500 de kilowați, pentru care se calculează acest preț. Practic, reiese o compensarea de 0,291 lei per kilowatt, ceea ce la consumator se va percepe 0,68 lei per kilowatt.
De asemenea, pentru IMM, pentru consumatorii mari, practic pentru consumatorii non-casnici va fi plafonat prețul la 1 leu per kilowatt. La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei per kilowatt, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va crește de la 1.000 la 1.500 kilowați. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33% la 40%, asigurându-se astfel un preț de 0,221 lei per kilowatt. De asemenea, pentru IMM, școli, spitale, biserici, industria alimentară, se va asigura un preț de 0,37 lei per kilowatt”
, a declarat premierul Nicolae Ciuca.

În același timp s-a luat decizia ca toate facturile să fie stornate, cele care au fost emise greșit, să fie retrimise fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități. Impactul bugetar pentru cele doua luni de plafonare va fi de 3 miliarde de lei.