Factura de energie electrica provoaca teama la Aeroportul Iasi

aeroport iasi

Aeroportul Iasi risca sa ajunga in incapacitate de plata daca nu va fi modificata legislatia privind masurile aplicabile clientilor finali din piata de energie electrica si gaze naturale. Daca aeroporturile nu vor fi incluse in schema de plafonare a pretului la energie electrica atunci aerogara ieseana va incheia anul pe minus iar proiectul de dezvoltare este pus in pericol.

Astazi, Aeroportul din Iasi primeste energie electrica la pretul astronomic de 10.000 lei pe MW desi inainte de izbucnirea crizei energetice costul se ridica la 335 lei pe MW.  Inainte de cresterea preturilor, factura la energie electrica era de 73.000 lei iar acum va depasi 2 milioane de lei.

Romeo Vatra – Director Aeroport Iasi:Noi am avut contract pana la data de 31 iulie si urma sa se semneze un al doilea contract subsecvent pe care furnizorul a refuzat sa-l semneze si ca urmare am primit doar factura pe august care este de 2 ori mai mare decat ce am platit si ne asteptam ca pe luna septembrie, pentru ca suntem pe piata furizorilor de ultima instanta sa platim aproape 10.000 lei MW ori la un consum mediu de 220 MW pe luna, ne asteptam sa avem o factura de 2 milioane de lei si de aceea este imperios necesar sa se gaseasca o solutie pentru plafonarea curentului si pentru aeroporturi„.

Desi traficul de pasageri a crescut iar la aeroport se deruleaza o investitie importanta ce implica ridicarea unui nou terminal, facturile la energie risca sa aduca aerogara in colaps. Aeroportul achita din resurse proprii partea de cofinantare a proiectului de modernizare.

Elena Troia – Purt. Cuv. Aeroport Iasi:Aeroporturile sunt prin definitie mari consumatoare de energie. Noi folosim curent electric pentru functionarea balizajului la pista, pentru iluminat platformei, pentru terminale, parcare auto avem un santier in lucru pentru proiectul de dezvoltare. De asemenea, avem clienti care-si desfasoara activitatea in incinta aeroportului prin urmare este imposibil sa renuntam la aceste servicii de electricitate„.

Un proiect initiat de deputatul iesean Alexandru Muraru este in dezbatere la Camera Deputatilor prin care aeroporturile sa fie incluse pe lista consumatorilor strategici iar includerea lor in schema de plafonare sa fie o chestiune de siguranta nationala.