Facebook lansează în România programul de verificare a informației

foto_facebook

Facebook împreună lansează împreună cu AFP începând de astăzi în România programul de verificare independentă a informației.

În primă fază, un ziarist al agenției franceze de presă AFP – un examinator al informațiilor certificat prin Rețeaua Internațională de Verificare a Faptelor – va verifica conținutul postat pe Facebook.

Atunci când un examinator al informației evaluează o postare ca fiind falsă, Facebook o prezintă mai jos în News Feed, reducând în mod semnificativ distribuția acesteia. Acest lucru împiedică răspândirea informației false și reduce numărul de oameni care o pot vedea.

În plus, paginilor și domeniilor care distribuie în mod repetat știri false li se va reduce activitatea de distribuire și li se va elimina capacitatea de a genera bani și de a face publicitate. Iar atunci când o postare a fost marcată ca fiind falsă, Facebook avertizează persoanele care văd postarea sau încearcă să o distribuie.

Utilizatorii vor putea face apel la deciziile Facebook, iar rețeaua de socializare îi va pune în legătură cu verificatorii independenți care au marcat respectivele postări ca fiind contrare condițiilor de utilizare a rețelei.

Mișcarea Facebook vine pe fondul criticilor tot mai acerbe privind cantitatea uriață de dezinformare și informații false care se viralizează prin intermediul platformei de socializare. Rețeaua fondată de mark Zuckerberg are astfel de mecanisme de verificare a conținutului în SUA și mai multe țări europene. În total, Facebook lucrează cu peste 80 de parteneri la nivel global, care verifică conținutul în peste 60 de limbi.

“Suntem încântați să lansăm în România, alături de AFP, programul nostru de verificare independentă a informației. Lupta împotriva știrilor false este o responsabilitate pe care o luăm în serios, de aceea lucrăm constant la modalități de stopare a răspândirii dezinformării pe platforma noastră. AFP este partenerul nostru – cheie pentru verificarea informației, având jurnaliștii în teren în întreaga lume. Așteptăm cu nerăbdare ca parteneriatul nostru să continue pe măsură ce ne extindem în România,” a declarat Jakub Turowski, Head of Public Policy pentru Polonia, statele Baltice, România și Bulgaria.

“Lansarea programului de verificare independentă a informației AFP survine la două luni din momentul în care am inițiat verificarea digitală în limba germană. Aceasta subliniază angajamentul agenției de a contracara dezinformarea în mediul online și validează încă odată expertiza noastră în domeniu. Odată cu lansarea programului în România, programul va cuprinde 18 limbi la nivel global, dintre care 15 țări europene,” a spus Christine Buhagiar, Director Regional pentru Europa.