Fabrica ieseana de ambalaje Exonia produce sacose pentru cumparaturi din frunze uscate

exonia

Reprezentanții Fabricii de Ambalaje EXONIA vor testa în Ukraina în premieră mondială, primul lot de hârtie “Re-leaf Paper” obținută din frunze uscate.

“Pe fondul acutizării problemelor de mediu generate de utilizarea pe scară largă a plasticului, la Fabrica De Ambalaje EXONIA căutăm soluții alternative de fabricare a sacoșelor prietenoase cu natura, pe bază de celuloză. Uzual celuloza se obține din lemn, însă vestea bună este că prin parteneriatul cu fabrica din Zhitomir, Ukraina vom importa în Romania hârtie fabricată din frunze uscate, colectate la nivel local pentru producția noastră de sacoșe personalizate din hârtie”, precizează domnul Tiberiu Stoian, director general Exonia.

În timp ce experimenta, Valentyn Frechka, un tânăr ukrainean în vârstă de 18 ani, cercetând tehnologiile de fabricare a hârtiei, a constatat că au fost cel puțin două încercări anterioare ale unor oameni de știință din Germania și Japonia care au încercat să producă în laborator hârtie din frunze de stejar și respectiv de ficus, dar nu au reușit să obțină prea multă pulpă.

Potrivit lui Frechka, abordarea lor a eșuat deoarece au folosit metode distructive pentru a extrage pulpa cu cantități mari de fibre de celuloză pură, în timp ce frunzele nu conțin un procent semnificativ din acest element.

Frechka și-a stabilit un obiectiv mai modest: a extras pulpă care conținea un procent mai redus de celuloză, aprox. 50-60%, printr-o tehnologie extrem de favorabilă fibrelor. Potrivită pentru fabricarea hârtiei, această pulpă de celuloză poate fi presată pentru a se obține și alte categorii de ambalaje, saci, cutii de carton, etc.

Inventatorul a câștigat competiția de inventică din Kenya, o olimpiadă Genius în SUA 2018 și a călătorit în multe alte țări pentru a-și prezenta proiectul la conferințe internaționale de profil.

Deși ar fi putut începe facultatea în SUA, a ales să studieze în Ukraina și să încerce să-și pună în aplicare tehnologia în fabricile de hârtie din toată țara. Proiectul este în derulare la fabrica de hârtie din Zhytomyr unde se lucrează la ameliorarea produsului și optimizarea costurilor de fabricație.

O tonă de celuloză pură, necesită prelucarea a două tone de frunze căzute. „Această tonă de celuloză va costa 450 USD, în timp ce aceeași celuloză obținută din lemn costă cel puțin 650 USD. Este o diferență substanțială”, completează doamna Nadia Stoian, export manager al fabricii, coordonator al portalului Exonia.ro

Furnizorul a calculat că, dacă la nivel mondial s-ar produce cel puțin 10.000 de tone de hârtie folosind această tehnologie în fiecare an, s-ar diminua cu 2% din suprafețele de păduri care sunt tăiate anual pentru producția de hârtie.

Hârtia utilizată la Fabrica De Ambalaje Exonia pentru producția pungilor, este fabricată din materii prime reciclate, sau deține Certificat FSC° prin care se atestă că nu provine din păduri virgine sau arii protejate, ci exclusiv din plantații forestiere destinate exploatării industriale.

Analizată global piața ambalajelor din Romania este estimată la peste 890 milioane euro, din care momentan mai puțin de 15% reprezintă ambalajele biodegradabile compostabile.

Estimările principalilor procesatori din piață apreciază cuantumul global al ambalajelor importate că ar fi de aprox. 37%. Producția fabricii de Ambalaje EXONIA, ocupă unul dintre primele 5 locuri în topul procesatorilor din nișa ambalajelor flexibile, estimată la 7-8% din totalul pieței ambalajelor utilizate în Romania.