Expoziție virtuală cu lucrări realizate de copiii și tinerii cu autism

lkucrae1

„Proiectul „Art-terapia în tulburările de spectru autist – cuvinte în culori”, co-finanțat de Primăria Iași prin Legea 350/2005, se apropie de sfârșit. Vă invităm să admirați lucrările create de copiii și tinerii cu autism în cadrul acestei expoziții virtuale. Proiectul a avut ca scop furnizarea de servicii sociale specializate utilizând art-terapia , pentru 10 tineri și 10 copii afectați de Tulburări din Spectrul Autist (TSA) beneficiari ai centrului ANCAAR-Iași

Primul obiectiv specific a urmărit dezvoltarea și integrarea art-terapiei prin pictură și desen în paleta de servicii sociale și terapii oferite deja de către Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism- Filiala Iași. În cadrul acestor ateliere art-terapeutice s-au dezvoltat produse artistice prin pictură și desen. Atelierele art-terapeutice s-au desfășurat folosind pictura și desenul și au pus accent pe integrarea și reglarea senzorială, dezvoltarea capacitatii de a-și exprima emoțiile printr-o formă sau alta (reducerea stresul și implicit stările agresive), corectarea și dezvoltarea deficiențelor motorii, coordonarea mână-ochi, dezvoltarea capacității cognitive și a tenției și eliminarea stărilor de anxietate.

Obiectivul al doilea a implicat realizarea a minim 5 ateliere de art-terapie împreună cu familiile beneficiarilor. În cadrul acestor activități s-au realizat 2 sesiuni/lună cu beneficiarii și părinții acestora ( o sesiune cu adulții și familia acestora și 1 sesiunea în care au participat copiii și familiile acestora). În această activitate au fost implicați părinți/frați/surori ai beneficiarilor, care au participat împreună cu tinerii beneficiari la activități. În plus, în cadrul acestor ateliere la care a participat și familia s-a pua accent și pe partea de consiliere și orientare psihologică a familiei. S-a urmărit ca, pe lângă exprimarea artistică prin activitatea în sine, să fie consolidată înțelegerea reciprocă, implicarea activă a familiei în activitățile beneficiarilor, dezvoltarea de abilități și strategii de rezolvare a conflictelor apărute în familie, armonizarea comunicării și relațiilor familiale.

Obiectivul al treilea al proiectului vizează expunerea produselor artistice realizate de către beneficiarii proiectului în cadrul atelierelor art-terapeutice, în cadrul unei expoziții realizate la finalul proiectului. Astfel ne dorim să fim încă odată practici și să contribuim la creșterea vizibilității în ceea ce privește problematica autismului și a persoanelor cu dizabilități, în rândul opiniei publice. Ne dorim să contribuim la gradul de informare al comunității și de a facilita implicarea comunității în problematica tulburărilor de spectru autist.

Valoarea totală a proiectului a fost de 18.857 lei”, transmite ANCAAR, filiala Iași.

Restul lucrărilor pot fi consultate AICI.