Expoziție unicat la Ateneul din Iași

ateneu-1

Ateneul National din Iasi a organizat o expozitie de arta unicat, unde vor putea fi admirate operele unor pictori romani celebri. „Mica Pinacoteca din Jassy” este singura expozitie din oras in care pot fi vazute si achizitionate tablouri din arhivele personale ale unor colectionari

Expozitia este amenajata in foaierul institutiei. Publicul poate admira peste 93 de schite, xilogravuri, acuarele si picturi in ulei.

Andrei Apreotesei, managerul Ateneului National din Iasi

Ne dorim practic o reinviere a saloanelor boieresti de altadata, cand toti peretii erau ticsiti la modul frumos si curat al cuvantului, de lucrari ale marilor artisti. Asadar, am incercat si noi astazi aici, peste 93 de lucrari asteapta publicul iubitor. Fie ca vorbim de desene, de schite, picturi in ulei, acuarele, gravuri de ce nu, lucruri care au legatura cu Iasul sau cu Romania de la Nicolae Grigorescul la Tonitza, de la Bancila la Agafitei, de la Felix Aftene la Constantin Tofan, toti acestia ii puteti gasi prin cea mai frumoasa exprimare a lor, acea plastica, pe peretii foaierului, care iata astazi si-a schimbat numele in Pinacoteca Iasului.

Artistii si-au expus cele mai frumoase lucrari pentru a fi admirate de publicul larg. Unele dintre acestea pot fi si achizitionate pentru cei care iubesc arta.

Tofan Constantin, artist

Aici am peisaje, peisaje inspirate de pe valea Prutului sau niste case sasesti, dar cu alt colorit unele mai sensibile unele mai expresive.

Pot fi si achizitionate, 2 dintre ele si una ramane aici in cadrul pinacotecii.

Presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Iasi, Felix Aftene spune ca arta s-a nascut la Iasi, iar aceasta pinacoteca este binevenita pentru iubitorii de arta. Acesta va face si o donatie de materiale artistice catre Ateneu.

Felix Aftene, presedinte UAP Iasi

Voi face o donatie de la Uniunea Artistilor Plastici catre Ateneul Tatarasi. In primul rand voi dona un soi de mica biblioteca asa, cu tot felul de albume si cataloage pe care le-am facut noi astazi in contemporaneitate, deci tot ce tine de arta contempora si nu numai. Vom discuta si vom vedea poate facem niste proiecte impreuna, un fel de tabere de creatie.

Taxa de vizitare a expoziției este de 5 lei, iar accesul va fi permis in limita locurilor disponibile. Pe toata durata evenimentului, publicul este rugat sa respecte masurile de siguranta sanitara.