Expoziţie: 100 de ani în IMAGINI TACTILE la Palatul Culturii din Iaşi

imagini tactile

După ce a fost prezentă la Târgu Mureş, Oradea şi Bucureşti, expoziţia IMAGINI TACTILE va putea fi vizitată între 27 noiembrie şi 9 decembrie 2018 la Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național „Moldova”.

 

Într-o serie de planșe tactile accesibilizate pentru nevăzători, cu descrieri disponibile pe telefonul mobil, sunt prezentate personalități și momente cheie ale istoriei României. La baza realizării imaginilor tactile stau tehnici specifice de interpretare a pozelor, prin care se obţin desene stilizate, reliefate apoi pentru a fi „citite” de persoanele nevăzătoare. În egală măsură, publicul văzător va descoperi o modalitate inedită de a se raporta la istoria naţională.

Proiectul IMAGINI TACTILE, derulat de Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană, în parteneriat cu Centrul de Consultanță Istorică şi co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, pune bazele primei biblioteci virtuale de imagini accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere din România. Scopul final al proiectului este ca prin asocierea imaginilor tactile cu descrierile audio, să se “traducă” o parte din istoria vizuală şi a patrimoniului ţării noastre într-o formă accesibilă persoanelor cu deficienţe de vedere.

Atât imaginile prezente în expoziţie, cât şi multe altele realizate în cadrul proiectului IMAGINI TACTILE  / “România în imagini – Cum se văd 100 de ani de la Marea Unire” pot fi descărcate gratuit de pe platforma online www.imaginitactile.ro, pot fi printate şi reliefate prin mijloace la îndemâna fiecăruia (seringă cu aracet, reliefare prin apăsare etc.).

Vernisajul expoziției IMAGINI TACTILE 📍 Miercuri, 28 noiembrie, ora 12:00, Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național „Moldova” – etajul 1. Expoziţia poate fi vizitată până pe 9 decembrie 2018.