Exporturile de sare românească au înregistrat o creștere semnificativă pe piața Europei Centrale și de Est

sare

Exporturile de sare românească au înregistrat, în acest an, o creștere semnificativă pe piața Europei Centrale și de Est, respectiv în Ungaria, Slovacia, Republica Moldova, Bulgaria și Polonia, potrivit Forbes.

Reprezentanții Societății Naționale a Sării – Salrom SA au precizat că și producția pe piața internă s-a majorat, cu peste 100.000 de tone față de cantitățile livrate în anii anteriori.

„Anul acesta, Societatea Națională a Sării (Salrom SA) a ocupat și locul lăsat liber de Regia Sării din Donbas (Ucraina) pe piața din Europa Centrală și de Est. Ungaria a contractat, numai pentru acest an, 200.000 de tone de sare pentru deszăpezire, pentru care va achita 10,2 milioane de euro. Totalul exporturilor de sare în Ungaria va depăși, în 2022, 27 de milioane de euro, cu 10 milioane mai mult decât în 2021”, se arată într-un comunicat al companiei.

Creșterea producției interne de sare a dublat și veniturile societății.

„Se lucrează, în două, chiar și în trei schimburi, pentru a putea onora contractele pe care le-am încheiat”, a precizat Dan Dobrea, directorul societății.

Compania are în vedere, ca planuri de viitor, și alte investiții majore: modernizarea rețelelor tehnologice de transport (12,83 milioane de lei), un nou flux de măcinare la Dej (2,76 milioane de lei), un concasor la Prahova și o centrifugă pulsatorie la Cacica, fiecare în valoare de peste un milion de lei.

Compania Salrom SA este singurul producător de sare din România și este deținută în proporție de 51% de statul român, prin Ministerul Economiei, iar restul acțiunilor se află în posesia Fondului Proprietatea.