Explozie de cereri pentru ajutoare de deces

pompefunebre1

Fenomen greu de explicat! Au crescut cererile de ajutor de deces. Casa Judeteana de Pensii a ramas in luna octombrie fara fonduri banesti si se preconizeaza o situatie asemanatoare si luna aceasta pana la jumatatea lunii noiembrie fiind acordate deja peste 500 de ajutoare. O explozie de cereri se inregistreaza in randul salariatilor, la persoane care nici macar nu au ajuns la varsta de pensionare.

La Casa Judeteana de Pensii din Iasi au explodat cererile pentru ajutorul de deces. Reprezentanti institutiei spun ca nu se asteptau la aceasta crestere si au solicitat fonduri asemanatoare cu cele din anii trecuti. Asa s-a ajuns la epuizarea acestora si la neonorarea tuturor solicitarilor. Pana la jumatea acestei luni s-au inregistrat peste 500 de cereri, desi in primele 10 luni cifrele au fost comparabile cu cele de anul trecut. 

Maria Andronache- director executiv Casa Judeteana de Pensii Iasi

Ce se observa inepand cu octobrie 2020 si pana acum este o tendinta foarte accentuata de crestere a numarului cererilor a ajutoarelor de deces. La sfarsitul lunii octombrie am ramas trei zile fara bani. Nu am mai avut fonduri disponibile, nu pentru ca nu au fost ele puse la dispozitia noastra, ci pentru ca estimatul nostru a fost depasit de numarul solicitarilor. Cred ca s-ar putea sa ajungem intr-un impas si in luna noiembrie.

Desi ne-am luat masuri de precautie si am solicitat fonduri mult mai mari fata de octombrie.

Un fenomen greu de explicat este si categoria de persoane care au decedat in anul acesta.

Maria Andronache-director executiv Casa Judeteana de Pensii Iasi

Din totalul ajutoarelor de deces acordate am dat ajutor de deces in cazul decesului a 463 de salariati. Adica, vorbim de persoane care nu aveau calitate de pensionar.

Cea mai aglomerata perioada in privinta ajutoarelor de deces se inregistreaza de obicei in lunile decembrie si ianuarie.