Vaslui Explozia unui cazan de țuică a nenorocit un bărbat de 63 de ani
Un bărbat de 63 de ani din Iași a suferit arsuri pe 35% din suprafața corpului în urma exploziei unui cazan de țuică. Incidentul s-a petrecut în apropiere de Negrești, județul Vaslui, unde acesta supraveghea cazanul.
Fiind sub influența alcoolului, nu a reușit să reacționeze la timp, suferind arsuri de gradul doi. După explozie, bărbatul, încă afectat de alcool, nu a realizat gravitatea rănilor și s-a întors la locuința sa din Iași. Abia după cinci ore, la insistențele soției, a solicitat ajutor medical. A fost preluat de urgență și transportat direct în sala de operație.
„Are arsuri pe 35% din suprafața corpului, inclusiv zona feței, toracelui, coapselor și mâinilor, toate de gradul doi, a fost transportat de urgență de SMURD direct la Clinica de Chirurgie Plastică și Arsuri, unde a intrat imediat în sala de operație. În prezent, este internat la Terapie Intensivă, iar prognosticul său este rezervat din cauza extinderii arsurilor. Nu trece toamna fără o explozie de cazan cu țuică, acesta este al doilea caz din acest sezon, dar mult mai grav decât precedentul”, a precizat Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași.
Medicul a explicat că astfel de cazuri apar în fiecare toamnă, unele fiind mai ușoare. Gravitatea depinde de cât de aproape se află persoana de explozie și de capacitatea acesteia de a reacționa rapid. Într-o situație precum explozia, dacă pacientul nu ar fi fost sub influența alcoolului, ar fi avut șanse mai mari să reacționeze la timp și să limiteze aria afectată. Medicul subliniază faptul că alcoolul, în special în cantități mari, scade semnificativ capacitatea de reacție la orice factor extern periculos. E o diferență mare între reacțiile unei persoane perfect conștiente și cele ale cuiva aflat sub influența alcoolului.
Cazanele pentru distilat sunt adesea construite artizanal și nu cumpărate din comerț, deși există modele disponibile și în supermarketuri. Multe cazane artizanale sunt realizate de diverși producători și vândute fără să aibă verificări minime de siguranță. Acestea pot fi însă vulnerabile la fisuri, iar presiunea mare de abur acumulată într-un spațiu închis, mai ales dacă ventilația este deficitară, crește riscul de explozie. Aburii de alcool, în loc să se disipeze în exterior, se pot concentra în cazan, creând o presiune periculoasă. Când presiunea devine prea mare, o parte a cazanului poate ceda și se poate rupe, provocând o explozie la temperaturi extrem de ridicate, care cauzează arsuri severe, informeaza Ziarul de Iasi.