Expertiza tehnică a blocului din Burdujeni afectat de explozia din decembrie va fi plătită de Primăria Suceava

explozie suceava 5

Costurile aferente expertizei tehnice a celor două scări de bloc din strada Rarăul, din cartierul sucevean Burdujeni, afectate de explozia de la începutul lunii decembrie a anului trecut, vor fi suportate de Primăria Suceava. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, miercuri, în conferință de presă, că un expert din Iași, conf. univ. dr. ing. Dorel Plătică, a fost marți la Suceava și a acceptat să efectueze expertiza tehnică a celor două scări de bloc și să dea verdictul, dacă și în ce măsură structura de rezistență a imobilului a fost afectată. Costul expertizei este de 35.000 de lei, iar termenul de finalizare este de 60 de zile. Lungu a afirmat că este posibil să fie finalizată și mai devreme, în 45 de zile. „Dacă din expertiză rezultă că blocul se poate consolida, vom solicita sprijinul financiar al Guvernului”, a spus primarul Lungu.

Acesta a mai afirmat că universitarul ieșean a fost marți și la fața locului și, la prima vedere, pare că structura de rezistență a scării de bloc din vecinătatea celei în care este apartamentul în care a avut loc explozia nu este afectată. Până la finalizarea expertizei oamenii nu se pot însă întoarce în casele lor. Paza este asigurată de Poliția Locală și prin supraveghere video.

Reamintim că explozia din Burdujeni a fost declanșată pe fondul unei scăpări de gaz, în momentul când proprietarul unui apartament de la etajul doi al unui bloc de locuințe de pe strada Rarăul a aprins lumina în locuință. Explozia a fost atât de violentă încât omul a fost aruncat de suflu afară din imobil. Ulterior a murit, din cauza arsurilor și traumatismelor suferite în urma deflagrației și a contactului violent cu solul, după ce a fost aruncat de la etajul doi.

Apartamentele din vecinătate au fost de asemenea afectate, iar expertiza urmează să stabilească gradul de avariere a clădirii. În jurul blocului explozia a produs efecte pe o rază de 20 de metri. Au mai fost afectate o centrală termică și o clădire de locuit, precum și 22 de autoturisme care erau parcate în apropiere.

Pentru a veni în sprijinul celor 28 de familii evacuate din cele două scări de bloc, Primăria Suceava a acordat fiecăreia un ajutor financiar de 25.000 de lei pentru plata chiriei și utilităților la locuințe închiriate pentru un an de zile, iar Consiliul Județean Suceava, câte 10.000 de lei fiecărei familii, pentru necesități imediate.