Experți în IT și inovație la IQ Digital Summit Iași

unnamed-1

Digitalizarea are un rol important în dezvoltarea unei comunități motiv pentru care experți internaționali și din România au împărtășit antreprenorilor și autorităților locale cele mai noi tehnici de dezvoltare a business-urilor folosind tehnologia. Aproximativ 900 de persoane au participat IQ Digital Summit, eveniment care face parte dintr-un proiect ce își propune să ofere IMM-urilor din România resurse valoroase și practice de know-how de la experți cunoscuți la nivel național și internațional. Vedetele summit-ului au fost Jonas Kjellberg, co-fondatorul Skype și futurologul Richard van Hooijdonk. Cei doi au vorbit despre cum ar putea România să exceleze la capitolul inovație folosind resursa umană.

Sunt atât de mulți specialiști în software talentați, în această regiune există universități foarte bune, cu tradiție, deci cred cu tărie că puteți avea capacitatea de a vedea cum se pot face lucrurile”, a declarat Jonas Kjellberg, co-fondatorul Skype.

Specialiștii în IT susțin că digitalizarea este un proces complex, care nu se va finaliza niciodată.

„E o temă pe care lumea o repetă fără să știe despre ce e vorba, însă lucrurile se văd deja. Faptul că poți avea platforme pentru plata parcării, pentru serviciile publice, pentru transportul public, lucrurile acestea apar în viața noastră cotidiană și le luăm ca normale, dar digitalizarea este mult mai mult decât atât. Este un proces care nu se va finaliza niciodată. E un proces continuu. Partea faină este că sunt multe companii din IT care sunt gata să ofere servicii de digitalizare pentru mediul antreprenorial.” a transmis Dan Zaharia, fondator Fab Lab.

La eveniment au participat și experți din domeniul bancar.

„Venim pentru prima dată în Iași, nu într-un mod întâmplător, ci pentru că Iașul este unul dintre Hub-urile de tehnologie cu viteza cea mai mare de creștere din Europa pentru că e un mediu propice în care poți investi în tehnologie și în start-up de tehnologie dar nu numai”, a transmis Marian Ignat, director executiv distribuție retail BCR.

Colaborarea dintre autoritățile locale și mediul privat este importantă pentru digitalizarea comunității.

„Încercăm să punem și noi umărul cât putem la tot acest pas de digitalizare a instituțiilor publice. Este vorba despre modul în care cetățenii interacționează cu zona publică. Eu dintotdeauna am susținut un lucru simplu, și anume acela că statul trebuie să fie principalul furnizor de servicii de calitate. Avem tot ce ne trebuie, specialiști sunt, tehnologie există, rămâne doar ca noi cei din zona administrativă să ținem pasul cu aceste noi tehnologii”, a spus Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

La IQ Digital Summit a participat și Iurie Țurcanu, viceprim-ministrul pentru digitalizare din Republica Moldova, care are peste douăzeci de ani de experiență în ingineria software. În anul 2019, acesta a fost inclus în topul celor mai influenți oameni din lume în guvernarea digitală.

Este o posibilitate de a conecta sectorul privat cu sectorul cu cel public, de a discuta împreună probleme de inovație și probleme pe care le avem cu toții acum când trecem prin timpuri deloc simple. Digitalizarea este acel catalizator și acel mecanism care dă confort cetățenilor prin servicii mai calitative, printr-o administrație publică mai eficientă, prin procese simplificate.” a declarat Iurie Țurcanu, viceprim-ministrul pentru digitalizare Republica Moldova

După fiecare sesiune, antreprenorii au avut posibilitatea de a le pune întrebări experților.