Expert japonez: „Cutremurul care a lovit Turcia, unul dintre cele mai mari seisme interioare din lume!”

Cutremurul de 7,7 grade care a lovit Turcia luni este „unul dintre cele mai mari cutremure interioare” din lume, a spus un expert. „A fost un mare cutremur neașteptat”, a spus profesorul Shinji Toda, subliniind intensitatea cutremurelor care au lovit sudul Turciei cu o zi mai devreme, soldate cu moartea a peste 5.400 de persoane.
„Este unul dintre cele mai mari cutremure interioare din lume”, a spus Toda, care este profesor la Institutul Internațional de Cercetare pentru Știința Dezastrelor de la Universitatea Tohoku din Japonia.
El a declarat pentru cotidianul japonez Asahi Shimbun că seismul „se crede că a fost activ pe o arie largă de aproximativ 150 km până la 200 km vest de Zona Faliei din Anatolia de Est, care este cunoscută ca o falie activă”.
Zona de falie din Anatolia de Est, a spus profesorul, este o falie de alunecare situată la granița dintre Placa Arabă și Placa Anatoliană.
„Pe lângă magnitudinea cutremurului, superficialitatea epicentrului a provocat pagube mari”, a spus profesorul japonez într-un interviu publicat marți.
Toda a spus că „cantitatea de energie” eliberată de cutremurul care a lovit luni partea de sud a Turciei „este de peste zece ori mai mare decât a Marele Cutremur Hanshin-Awaji din 1995 și a Cutremurului Kumamoto din 2016”.
Cutremurul Marele Hanshin, sau cutremurul Kobe, cu magnitudinea de 7,3 grade, a avut loc pe 17 ianuarie 1995 în provincia sudică Hyogo a Japoniei în timp ce cutremurele de la Kumamoto au fost o serie de seisme, inclusiv un șoc principal cu magnitudinea 7,0 care a lovit pe 16 aprilie 2016 orașul Kumamoto din regiunea Kyushu a Japoniei.
Turcia a declarat stare de urgență de trei luni în 10 provincii afectate de cutremure.
Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 a lovit luni dimineața districtul Pazarcık din provincia Kahramanmaraş – epicentrul cutremurelor, apoi aproximativ nouă ore mai târziu, un cutremur cu magnitudinea 7,6 centrat în districtul Elbistan din Kahramanmaraş a zguduit regiunea, afectând alte câteva provincii, inclusiv Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye și Şanlıurfa.
Cutremurul a fost resimțit și în mai multe țări din regiune, inclusiv în Siria și Liban.
„Ne confruntăm cu una dintre cele mai mari dezastre nu numai din istoria Republicii Turce, ci și din geografia noastră și din lume”, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
„Cea mai mare ușurare a noastră este că peste 8.000 dintre cetățenii noștri au fost salvați până acum din dărâmături”, a spus Erdoğan.
Turcia a emis, de asemenea, o alarmă de nivel 4, care include un apel pentru ajutor internațional. Anterior, Președinția Turciei pentru managementul dezastrelor și situațiilor de urgență (AFAD) a declarat că magnitudinea primului cutremur a fost de 7,4, dar ulterior a revizuit-o la 7,7.
AFAD a declarat că cutremure au fost urmate de 243 de replici.