Experimente pentru stimularea ploii la Iași

Agricultorii din zona Moldovei și din restul țării ar putea scăpa de teama secetei. Printr-un nou experiment, pus la punct de către specialiștii din Ministerul Agriculturii, precipitațiile din zonele cu risc de secetă vor putea fi stimulate. Datorită unei tehnologii de ultimă generație cât și metodei aviației, intervențiile active în atmosferă pentru stimularea precipitațiilor se vor face utilizând torțe pirotehnice și cartușe ejectabile glaciogene și higroscopice.
Sistemul de stimulare a ploii, în perioadele în care săptămâni bune nu cade un strop de apă, iar culturile suferă, se află în stadiul de testare. Practic, pe un principiu asemănător celui de combatere a grindinei, specialiștii vor să transforme vaporii de apă ce se formează în zonele în care există râuri sau lacuri, în precipitații, atât de necesare culturilor agricole. Experimentul va începe în regiunea Moldovei, în zonele cu potențial agricol din județele Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea și Galați pe o suprafață de aproximativ 2 milioane de hectare.
Activitatea va continua în zilele următoare și în regiunea Olteniei în zonele cu potențial agricol din județele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj și Mehedinți pe o suprafață de aproximativ 1.8 milioane hectare.
Dan Axinte – director Centru Antigrindină Iași
„În perioada 26 aprilie -15 mai, în România se desfășoară etapa a treia a testelor experimentale, de mică amploare cu aviația, în scopul implementării în perioada imediat următoare acestei tehnologii la nivel național. Pentru acest lucru, până acum am desfășurat două experimente cu un partener din Europa, pe Mihail Kogălniceanu. Am obținut rezultate scontate, adică o creștere a precipitațiilor suficiente și mulțumitoare, în condițiile în care dacă nu interveneau, probabil că nu aveam asemenea cantități de precipitații.”
Aeronavele utilizate în acest experiment sunt de tipul King Air C90, echipate și omologate pentru activități de intervenții active în atmosferă, dotate cu două casete cu 96 cartușe ejectabile cu iodură de argint sau clorură de calciu. Cartușele pot fi utilizate în stimularea precipitațiilor din norii reci și calzi, în funcție de condițiile meteorologice.
Daniel Florea – director de program al operatorului Centru Grindină Iași
„Aceste aeronave sunt de tip King Air, au două motoare turbo compresoare pentru a putea dezvolta o putere foarte mare. Au nevoie de aceste motoare, deoarece în mod normal, un avion de linie, în momentul în care se apropie de un sistem noros foarte puternic îl evită, aceste avioane, prin natura activității trebuie să se apropie cât mai mult de aceste sisteme noroase. Aceste avioane au în dotare pe aripi acroșate, o serie de cartușe, aceste torțe ard în poziție, pe aripă. O torță conține 150 de grame de iodură de argint sau 150 de grame de clorură de calciu pentru activitățile de stimulare a norilor calzi și ar aproximativ 3 minute. De asemenea, pe partea de jos a fuselajului avem inserate o serie de cartușe injectabile. Acestea se folosesc în momentul în care se face însămânțarea norilor, de deasupra norului. Avionul urca în partea superioară a norului și lansează aceste cartușe care ard în căderea lor prin nor.”
Acest proiect este realizat în parteneriat cu Bulgaria, care a pus la dispoziție doua aparate de zbor pentru efectuarea activităților de stimulare. În viitor, specialiștii anunță că România va achiziționa propriile aparate de zbor.
Gheorghe Caunei Florescu – președinte AASNACP
„Estimativ, prețul maxim al unui avion care îndeplinește anumite condiții, deci este bimotor, turbo, cu tehnologie de ultimă generație, softuri de cel mai înalt nivel, deci ce există, Sunt prea sărac ca să cumpăr un costum atât de ieftin. E adevărată asta, pentru că dacă cumpăr ceva vechi și rău, investesc ca să repar. Ei bine, într-o tehnologie de ultimă generație ne duce undeva la 8 milioane de euro, un avion.”
Anul acesta, Ministerul Agriculturii intenționează să aloce 1 milion de lei și pentru un studiu de fezabilitate pentru proiectul de realizare a unei Unități de Creștere a Precipitațiilor în zona Moldova.