Exercițiile militare chineze continuă în jurul Taiwanului

Screenshot_20220805-194714_Chrome

Exercițiile militare chineze continuă în largul coastei Taiwanului. Astăzi, 4 rachete chineze au zburat și peste insula. Actuala demonstrație de forță este cea mai mare pe care China a realizat-o în regiune în ultimii 25 de ani. 

Operațiunile au fost declanșate după vizita președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi.

China nu a desfășurat o mobilizare militară atât de mare în regiunea sa de un sfert de secol. Potrivit rapoartelor japoneze, 9 rachete au fost lansate până acum din partea chineză, dintre care 4 au survolat Taiwan.

Navele flotei chineze au înconjurat acum complet insula. Manifestarea de forță militară are loc atât pe apă, cât și în aer.

China reacționează la provocarea americană cu un răspuns legitim. Dacă se amestecă în treburile noastre interne, vom acționa pentru a ne proteja integritatea teritorială”, a spus purtătorul de cuvânt al regimului de la Beijing.

După o scurtă vizită în Taiwan, Nancy Pelosi a ajuns în Japonia, unde a răspuns acuzațiilor chineze.

„Nu dorim să schimbăm situația actuală a Taiwanului, dar suntem pentru conservarea acesteia. China nu poate izola Taiwanul de lumea exterioară”, a spus politicianul american, care a adăugat că scopul vizitei sale este păstrarea păcii în strâmtoarea Taiwan.

Pelosi, în vârstă de 82 de ani, s-a întâlnit vineri cu premierul japonez, care a confirmat că nici Japonia nu va ceda cererilor Chinei.

„Japonia va face totul în strânsă cooperare cu Statele Unite pentru a asigura pacea”, a declarat premierul japonez Fumio Kishida.