Exclusiv | Vasile Astarastoae: “Spitalul nu este lagar de concentrare!”

Sharing is caring!

Fostul presedinte al Colegiului Medicilor din Romania nu este ingrijorat de cresterea numarului de cazuri cu coronavirus din Romania. Acestea sunt direct proportionale cu numarul de teste efectuate. Vasile Astarastoae considera ca persoanele asimptomatice nu trebuie sa fie internate in spital iar despre legea carantinarii si izolarii este o aberatie medicala si juridica.

Vasile Astarastoae continua sa ramana una dintre vocile critice ale masurilor luate de Ministerului Sanatatii si specialistii din Grupul de Comunicare Strategica. Fostul presedinte al Colegiului Medicilor sustine ca este normal cresterea numarului de cazuri dupa ce s-a marit capacitatea de testare a populatiei.

Vasile Astarastoae – fost presedinte Colegiul Medicilor:Sunt 3 explicatii. Este un lucru absolut normal pentru ca atunci cand cresti numarul de teste va creste si numarul celor depistati, daca ne uitam la proportii, proportia este mult mai mica a celor depistati acum, decat cei depistati in aprilie cand a fost varful. A doua explicatie este ca s-au testat in locurile periculoase spitale, camine de copii, batrani. Este la fel cum ai arunca o undita intr-un rau sau intr-un lac sau te-ai duce sa pescuiesti intr-un bazin de crescatorie unde sta pestele unul langa altul. Si a treia explicatie este legata de fiabilitatea testelor. Testarea PCR este o metoda de genetica moleculara pentru asta, trebuie sa ai laboratoare acreditate si in acelasi timp personal atestat. Nu este asa simplu ca pui un aparat si poti sa mergi”.

Vasile Astarastoae critica dur legea carantinarii si izolarii in formula ajunsa in Parlament.

“Ce a intrat in Comisia Juridica, cu votul de la Camera Deputatilor, aproape in unanimitate este o aberatie medicala si una juridica si o incalcare foarte clara a Drepturilor Omului, pentru ca, va dau numai un exemplu. Se deschide carantina numai pe baza unor dovezi stiintifice oficiale, dovezile sunt ori stiintifice si nu sunt oficiale sau neoficiale. Nu mai spun cu problema ca asimpotmaticul trebuie sa stea 2 zile in spital. De ce? Asimptomaticul este fostul purtator sanatos cum l-a invatat toata lumea si numai la actuala pandemie a fost inventat termenul de asimptomatic este o persoana care nu are de ce sa stea in spital, el trebuie sa stea izolat, sa nu transmita boala este cu totul altceva“, a completat profesorul iesean.

In continuare, Vasile Astarastoae nu intelege de ce persoanele asimptomatice trebuie sa fie internate in spitale.

Sa fie foarte clar, spitalul nu este lagar de concentrare si medicii nu sunt paznici. Trebuie sa fie izolati desi datele care sunt pana in prezent, arata ca un asimptomatic este de 5 ori mai putin periculos decat cel care are chiar simptome usoare, pentru ca un asimptomatic nu tuseste, nu scuipa, nu respira greu si atunci el trebuie intr-adevar sa se autoizoleze. Deci asimptomaticii nu au ce cauta in spitale”, a completat Vasile Astarastoae.

shares