EXCLUSIV. Un sătean din Golăești se luptă de 8 ani cu Transgaz

d972fb7ec79980185f13ff63f8b33a18

Un barbat din comuna Golaesti se lupta de aproape 8 ani cu colosul Transgaz dar nimeni nu-l baga in seama. Toate usile i s-au inchis in nas fiind plimbat de la o institutie la alta. Batranul sustine ca Transgazul i-a stricat aproape tot terenul in urma lucrarilor de la gazoductul Iasi – Ungheni. 

Dumitru Soimu are 21.000 mp in satul Petresti din comuna Golaesti iar pentru o suprafata de 1000 mp a incheiat in anul 2013 un acord cu Transgaz pentru a fi despagubit cu 20 euro pe metru patrat.

Dumitru Șoimu – proprietar teren:

”Cu cei de la Transgaz am semnat un acord cu ei pe 1000 metri de teren unde au spus ca vor sa puna robinetii si vor sa il cumpere de la noi. Spunea ca pretul este intre 7 si 20 de Euro, urmand ca o comisie de la Transgaz sa vina sa negocieze cu noi. Dupa cateva luni de zile a inteles ca s-a dat o ordonare de guvern pentru expropriere. Am dat telefon la Transgaz si ei au spus, domnule, din acest moment vorbiti cu ANRM-ul.”

In prima faza, Agentia Nationala de Resurse Minerale i-a spus barbatului ca va fi despagubit. I-a promis bani pentru recolta care trebuia sa fie adunata de pe acel teren lasat in paragina timp de un an. Batranul sustine ca alte 12.000 mp de teren i-au fost distrusi din care 2200 mp in urma deversarii unei substante lichide in combinatie cu bentonita, ca urmare a unui accident in timpul probelor tehnologice.

Sincron Dumitru Șoimu – proprietar teren:

”Deci mi-au ocupat tot terenul, mi-au distrus tot terenul. Au spus că  ne vor despagubi la urma. Dupa ce au terminat lucrarea, cand au ajuns sa foreze chiar langa digul unde avem noi, a avut loc o explozie. Tot lichidul din teren s-a scurs pe terenul nostru. Ei au spus ca este bentonita cu o solutie. Deci mi-au ars vreo doua mii si ceva de metri de teren, mi l-au distrus.”

Batranul nu s-a lasat si a cerut din nou celor de la ANRM sa fie despagubit. De la 20 euro oferiti de Transgaz in 2013 s-a ajuns la suma de 0,9 lei pe metru patrat. A refuzat vehement sa vanda si a intentat un proiect in instanta.

Dumitru Șoimu:

I-am dat in judecata. Primul proces mi-a spus ca e prematur sa le cer deoarece oamenii de pe culoar, unii nu au acte, altii nu au facut cadastrarea. Am facut recurs si am primit acelasi raspuns.  Dupa un an am sunat iar la ANRM sa imi dea macar ceea ce mi se cuvine. Au spus ca au facut un contract cu o firma de cadastrare si vom primi banii.

Gazoductul Iași-Ungheni este o conducta care interconectează rețele de gaz din România și Republica Moldova.