Exclusiv | Un pacient, suspectat ca a adus virusul in Spitalul din Pascani

10 pacienti din sectia de ingrijiri paliative a Spitalului Municipal Pascani au fost depistati pozitiv cu coronavirus. Asta dupa ce, seful medical al sectiei a fost gasit cu Covid inca de luni fiind internat la Iasi.

De asemenea, o infirmiera de pe sectie are coronavirus celelalte teste ale cadrelor medicale fiind in lucru. Managerul spitalului crede ca virusul a fost adus la inceputul lunii de unul dintre pacientii internati in sectie.

Virusul a lovit la etajul 6 al spitalului Municipal Pascani. Pentru ca fiecare sectie are circuite separate, spitalul ramane functional. Primul infectat a fost chiar seful sectiei, care este posibil sa fi luat virusul de la unul dintre pacienti.

Managerul unitatii medicale sustine ca medical nu a fost plecat din tara in ultimii 2 ani asa cum s-a vechiculat in spatiul public.  

Daniel Bechir – manager Spital Municipal Pascani:La nivelul spitalului pe alte sectii nu mai avem. Mai sunt pacienti care vin la urgente iar cei suspecti ii izolam individual, le recoltam si testele sunt trimise catre DSP Iasi. Daca sunt depistati ei sunt directionati catre Spitalul de Boli Infectioase Iasi. In sectia de boli paliative intr-adevar au fost descoperiti pozitiv 10 pacienti iar la nivelul cadrelor medicale este medicul sef de sectie care este internat la clinica de pneumologie iar in cursul zilei de luni a fost confirmat”.

Ceilalti pacienti de pe sectia de ingrijiri paliative raman internati. Sectia se intinde pe doua etaje si doar la una dintre ele a fost semnalata prezenta viruslui.

Nu o inchidem complet, nu externam pacientii si ii trimitem acasa, sunt pacienti in faza terminala unii dintre ei. Sectia de Ingrijiri Paliative se ocupa in special de acesti pacienti in faza terminala, cei cu cancere, in stadiul 4, cu accidente vasculare cerebrale si alte comorbiditati asociate. Bineinteles ca acolo vom face dezinfectie. Pana acum, din personalul medical, momentan este diagnosticata pozitiv doar o doamna infiermiera care a fost trimisa ieri la clinica de boli infectioase din Iasi”, a completat managerul unitatii.

Doctorul Bechir crede ca virusul a fost adus in spital de unul dintre pacienti.

S-au internat in sectia de Ingrijiri Paliative, in prima saptamana a lunii aprilie doi pacienti care sunt pozitivi iar toti ceilalti care au stat in acest salon sunt pozitivi. Presupun ca unul dintre acesti pacienti era contaminat in momentul in care a fost internat desi nu avea simptomatologie. Va dati seama daca avea simptomatologie era recoltat, era izolat si daca era confirmat, era trimis la Iasi si nu s-ar fi internat in acest spital”, a mai spus Daniel Bechir.

Spitalul din Pascani s-a confruntat cu destule situatii in care pacientii au omis ca au intrat in contact cu persoane infectate. De exemplu o femeie de 85 de ani ajunsă prin mijloace proprii în poarta Spitalului din Pașcani, din Dolhești judetul Suceava, avea tensiune și a fost direcționata pe secția Interne, dar nu a declarat în compartimentul de primire a urgentelor că a fost externată din spitalul din Suceava.

Ulterior aceasta a povestit asistentei care a preluat-o sa o pregătească pentru salon. In cele din urma a fost izolată, testată și ulterior confirmată pozitiv, după care transferată la Iași.

De asemenea, doi frati din Dolhasca au venit la Pașcani, susținând că au fost refuzați la Fălticeni. Au fost izolați, testați, dovediți ulterior pozitivi.

Sunt pacienti care nu declara adevarul vis-à-vis de un contact mai ales de o persoana confirmata, care au pe cineva in carantina acasa venita din afara tarii si am avut si cazuri concrete. Adica o persoana, dupa ce s-a internat a declarat ca in urma cu 2 saptamani a fost la un control cardiologic. Ea a spus in momentul in care a fost internata. Desi triajul epidemiologic exista in momentul prezentarii. Fiecare completeaza acel chestionar pe propria raspundere”, a adaugat managerul Spitalului Municipal Pascani.    

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!