Exclusiv | Revolta a iesenilor impotriva construirii unei cladiri de 12 etaje in parcul Elena Doamna

WhatsApp Image 2022-01-18 at 16.17.07

O cunoscuta companie intentioneaza sa ridice o cladire cu 12 etaje pe o suprafata de 6000 metri patrati din centrul Iasului, in zona cunoscuta drept Parcul Elena Doamna. Dezvoltatorul ar vrea sa ridice birouri si spatii comerciale pe doua terenuri, unul proprietate si altul concesionat. Iesenii din zona sunt nemultumiti si au lansat o petitie online pentru stoparea proiectului. Primaria Iasi sustine ca spatiul respectiv este detinut de persoane fizice si juridice, iar proiectul este propus spre dezbatere publica.

Zona verde dintre strada Anastasie Panu si Elena Doamna ar putea sa dispara in curand daca se concretizeaza intentia unui dezvoltator imobiliar de a ridica un centru de afaceri. Locatarii din apropiere cer amenajarea unui parc natural in zona intrucat Iasul nu indeplineste criteriile europene de a asigura pentru fiecare locuitor un minimum de metri patrati de spatiu verde.

Planul urbanistic zonal aflat in dezbatere publica pana la data de 5 februarie i-a scos din minti pe locuitori.

Laura Frențescu Tordai – Președinte Asociația de Proprietari Ghica Voda: „In primul rand, noi nu dorim sa se construiasca. Dorinta noastra este foarte intemeiata, nu numai pentru ca ar spori si contribui la o si mai mare poluare in zona Anastasie Panu – Elena Doamna, dupa cum si planul de calitate a aerului elaborat de Primaria Iasi, este o zona foarte concentrata in particule, prin defrisarea vegetatiei care exista. Noua ne place sa o denumim ca parc, dar este ignorat din cauza statutului incert al tuturor partilor”.

130 persoane au semnat pana acum o petitie online pentru parcului Elena Doamna.

Laura Frențescu Tordai – Președinte Asociația de Proprietari Ghica Voda: „Noi care locuim acolo, ne-am mobilizat pentru a ne exprima opinia. Am adunat pana acum peste 130 de semnaturi. Ne dorim sa strangem cat mai multe pentru ca autoritatile sa constientizeze cat de importanta etse o dezvoltare sustenabila”.

Iesenii sunt de parere ca spatiile verzi sunt tot mai putine in Iasi iar in zona centrala lipsesc cu desavarsire.

Parcul Elena Doamna este de fapt proprietatea a 14 persoane fizice si juridice care au castigat dreptul de proprietate in instanta. Primaria Iasi detine o parte din terenul prevazut, insa suprafata este redusa. Reprezentantii primariei au transmis ca nu pot interzice proprietarilor sa ridice constructii in acea zona, dar au lansat proiectul spre dezbatere publica.

Sebastian Buraga, purtator de cuvant Primaria Municipiului Iasi: „Proiectul propus de respectiva companie este propus in dezbatere publica si asteptam parerile si opiniilor celor interesati sau a celor care ar putea fi afectati de o posibila constructie in zona respectiva”.

In trecut, asociatia de proprietari a mai lansat o petitie care prevedea ocuparea spatiilor verzi cu cladiri, iar la acea vreme s-au adunat peste 4000 de semnaturi, lucrarile fiind sistate.