Exclusiv | Marturia unui sirian stabilit la Iasi, dupa ce a fost surprins de cutremure, in vizita la rudele sale din sudul Turciei

turcia

Mii de oameni au murit in Turcia si Siria iar zeci de mii de persoane au fost ranite in urma cutremurelor de ieri. Orase intregi au fost puse la pamant  iar milioane de persoane sufera din cauza seismelor. Ibrahim Khalaf, un sirian stabilit in Iasi era  in vizita la rudele sale intr-un oras aflat in sud-estul Turciei in momentul in care s-a produs cel mai mare cutremur din ultimii ani inregistrat in zona.

Ibrahim Khalaf spune ca doar printr-o minune a reusit sa iasa din blocul in care s-a aflat, la scurt timp dupa ce s-a inregistrat prima replica a seismului.

Am iesit repede. A fost foarte puternic. Noi eram la etajul cinci. Nu am putut sa coboram pana ce nu s-a oprit. Am coborat toti cu copiii, femeile si am stat pe strada. A fost si ploaie si zapada. A fost foarte frig. Unele blocuri s-au daramat imediat si altele dupa cateva replici, de trei ori mai mici. Si acum se mai darama. Am noroc ca am cunostinte la tara pentru ca in cartierul unde stau eu este interzis sa ne intoarcem. Este afectat foarte tare si blocurile se mai darama din cand in cand. Vin replici mai mici si se darama„, a spus Ibrahim Khalaf pentru Stirile TeleM.

Sirianul sustine ca replicele sunt constante iar autoritatile incearca sa gestioneze un adevarat dezastru. Fara sprijin international, nici o tara nu ar putea sa gestioneze o asemenea criza.

Este socul foarte mare. Nu fac fata. Oricat se intervine. Sunt afectate foarte multe orase. In Turcia sunt cel putin 10 orase mari afectate. Nu cred ca nu niciun stat poate raspunde la o asa catastrofa”, a adaugat Ibrahim Khalaf.

Fiind originar din Siria, Ibrahim Khalaf a aflat de la rudele sale ca situatia este si mai tragica acolo. O mare parte din nord-vestul Siriei, care se învecinează cu Turcia, este controlată de rebeli, iar agențiile umanitare avertizează asupra unei crize umanitare acute care se va resimți probabil luni de zile.

In nordul Siriei a fost mai rau. Turcia este un stat care are putere dar in Siria… In zonele astea unde sunt refugiati, acolo nu a intervenit nimeni. Din vecinii mei, cunostintele mele, sunt peste 30-40 de persoane disparute. Am vazut blocurile lor la pamant. Nu stiu cum o sa ii scoata pe oamenii astia. Nu cred ca a mai ramas cineva in viata„, a mai povestit Ibrahim.

Echipele de salvatori sunt ajutate de locuitori sa caute victimele sub daramaturi.

Foarte tragic. Cand vezi un bloc de zece etaje este la pamant in cateva secunde este foarte tragic. Lumea alearga, plang copii, femei si barbatii plang. Este socul mare si replicile nu s-au oprit. Ieri la ora 13.30 a mai fost unul puternic”, a adaugat Ibrahim Khalaf.

Acesta se simte norocos ca a scapat cu viata si incearca sa ajute, asa cum poate.

Eu am avut noroc ca am avut masina si am stat cu copii si femei. Este frig, ploaie. Nicio autoritate nu a putut sa faca fata la primele ore. Si drumurile s-au stricat, cine are cunostinte la tara s-a dus. Dar e numarul mare, au facut corturi in bazare. Este foarte dificil. Am transportat aproape 30-40 de oameni si am facut navete. Ii scot din oras si ii duc la sate apropiate dar a fost foarte aglomerat. 10 kilometri ii faci in aproape o ora si jumatate. Toata lumea a iesit odata”

Mai multe tari printre care si Romania au trimis salvatori in Turcia pentru a veni in sprijinul autoritatilor. OMS vorbeste despre o adevarata criza umanitara, numai putin de 23 milioane de persoane fiind afectate de seria cutremurelor.