Exclusiv / Hepatita E la Iasi, virusul periculos adus de muncitorii asiatici

Sharing is caring!

Muncitorii din Asia care au venit sa lucreze la Iasi au adus si un nou virus periculos. Este vorba despre hepatita E, care apare din cauza igienei precare şi a cărnii de porc neprocesate termic.

De la începutul anului, patru persoane s-au îmbolnăvit cu hepatita E, printre acestea se afla si ieseni care au mers la Bucuresti pentru teste.

Carmen Dorobat, manager Sp. de Boli Infectioase Iasi: “Exista pacienti din Moldova. Eu, personal, stiu ieseni care au mers la Bucuresti si au fost identificati ca fiind afectati de acest virus E.  Se pot face analize pentru acest virus, categoric!”

Reprezentantii DSP Iasi declara ca nu detin teste pentru acest virus periculos.

Liviu Stafie, director DSP Iasi: “Noi nu avem nimic cu Hepatita E, nici metodologie, nici testele pentru acest virus. Avem pentru toate tipurile de hepatita , in afara de Hepatita E”.

Medicii sustin ca muncitorii din Asia au adus virusul E la Iasi.

Carmen Dorobat, manager Sp. de Boli Infectioase Iasi: “Este vorba de migrarile populationale, virusul hepatitei E fiind pentru prima data descris in Asia de Sud-Vest. Fiind vorba de un virus care se transmite pe cale digestiva, vorbim despre maini murdare, despre fructe si legume nespalate, iar boala evolueaza mai grav decat Hepatita A, la pacientii cu imunitatea afectata”.

Semnele bolii sunt comune cu celelalte tipuri de hepatita.

Carmen Dorobat, manager Sp. de Boli Infectioase Iasi: “Simptomele sunt aceleasi, ca la orice hepatita: icter, dureri abdominale, senzatie de greata si de oboseala, in special dimineata, cand pacientul se trezeste tot obosit”.

Infectionistii ne avertizeaza ca este un virus cu transmitere prin circuit pe cale orală, trebuie să avem mare grijă de igiena noastră, de modul in care folosim toaletele publice şi la tipul de carne de porc pe care o consumăm.

shares