Examinatori civili pentru obtinerea permisului auto

examen-auto

Proba practica a examenului auto ar putea fi sustinuta si cu examinatori autorizați, nu doar cu ofiteri si agenți de politie. Din cauza numărul mic de examinatori, candidatii asteapta cu lunile pana cand sunt programati la proba practica. Un proiect de lege depus în Parlament ar urma să rezolve această problema. Viitorii examinatori vor da si ei o proba inainte sa fie admisi.

Viitorul examinator autor ar trebui să aibă peste 23 de ani, să nu fi avut permisul de conducere anulat, să fie apt medical și psihologic, să nu dețină o funcție la vreo școală de șoferi, să urmeze un curs de formare profesională și să treacă un examen. În plus, se mai solicită să aibă cel puțin 5 ani vechime de conducător auto la categoria unde urmează să fie examinator. Instructorii auto din Iasi, sunt sceptici cu privire la acest proiect.

Antonio Marcelli – instructor auto : „Pot să vă spun că această inițiativă a fost depusă fără a cere părerea celor care se ocupă de această meserie, instruire, pentru că ar putea să vină cu soluții mult mai bune și concrete despre ce persoane ar putea să devină examinatori auto. Pentru a deveni examinator auto este nevoie de o experiență în conducerea unui autovehicul, este nevoie de o anumită vechime de permis, este nevoie chiar de o experiență, de o activitate desfășurată la volanul unei mașini. Orice persoană care are o vechime de 3 ani, care nu a condus niciodată, nu cred că ar putea să aibă abilități de examinator. Să nu mai vorbim despre faptul că un examinator trebuie să fie și un foarte bun examinator.”

Insă, unii instructorii auto ar fi de acord și cu un format hibrid, între polițiști și examinatori civili.

Bogdan Găină – instructor auto: „Din punctul meu de vedere, nu ar fi nicio problemă dacă ar fi o variantă hibrid. Adică, să fie examinatori si din domeniul DRPCIV și civili, dar contează foarte mult ca acei examinatori, atât din domeniul DRPCIV cât și din cadrul civil să fie oameni pregătiți, oameni care au o experiență în ceea ce privește conducerea, să fie buni psihologi și să știe să încurajeze și să fie cât mai obiectivi în ceea ce privește examinarea.”

Cursanții au fost încântați de idee. Unii considerând chiar că uniforma de polițist le provoacă stări de emoție.

Andrei Gheorghe – cursant: „Ar fi foarte bine pentru că scapă elevul de emoții.

Reporter: Crezi că dacă vei avea un civil lângă tine, nu vei fi emoționat?Elev: Nu, pentru că teoretic mulți se emoționează de la uniformă.”

Timpul de așteptare în Iași, pentru traseul auto se întinde până la 4 luni de zile.

Raluca Diac – elev: „Proba teoretică a fost pe 6 iunie, astăzi fiind 11 octombrie, deci 4 luni și ceva. A fost un pic de așteptat.Din punctul meu de vedere, nu știu cum să privesc acest lucru pentru că este prima dată când dau examenul practic și consider că nimeni nu este îndeajuns de strict ca să nu-ți dea permisul. Dacă tu le dai siguranța necesară, nu este niciun fel de problemă, asta cu privire la faptul că va fi un civil.”

Dacă această propunere legislativă va fi adoptată în Parlament, va intra în vigoare la începutul anului 2024. Pe de altă parte, senatorii au votat o inițiativă prin care cei care au permisul de conducere reținut să-l poată recupera după ce dau din nou examenul auto și fac dovada că au plătită amenda.