Evoluții favorabile pentru cei doi pacienți care au efectuat transplant de cornee

operatie_chirurgi_robot_oftalmologie_9912_1200_90_bigger

La Clinica de Oftalmologie a Spitalului Sf. Spiridon s-au efectuat două transplanturi de cornee, de la donator aflat în moarte cerebrală. Echipa de transplant a fost coordonată de către Prof. Dr. Dorin Chiseliță. 

Pacientele se aflau pe lista de transplant și au un istoric bogat în spate, ambele fiind beneficiarele unui transplant anterior. Prima pacientă, o tânără de 23 de ani din Arad, care în urmă cu 5 ani a primit transplant hepatic, este sub tratament imunosupresiv și a făcut o keratină herpetică cu complicație leucom cornean central. 

Prof. Dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: „Prima este o tânără de 23 de ani din județul Arad. Centrul de la Iași este un centru național, astfel încât lista de transplant cuprinde pacienți din toată țara. Această tânără a fost primitoarea unui transplant în anul 2018, o evoluție favorabilă, dar totuși medicația imunosupresivă a favorizat apariția unei keratite corneene, unei keratite herpetice, care a dus la pierderea vederii și pierderea calității corneei de pe unul dintre ochi. Acest ochi a fost cel care a primit transplantul de cornee în această intervenție în spitalul Sfântul Spiridon”. 

A doua femeie, cu distrofie corneană, care a primit transplant pe celălalt ochi în urma cu 7 ani este bine, iar situația medicală, de asemenea, evoluează favorabil. 

Prof. Dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: „A doua pacientă, 65 de ani și ea suferind o intervenție de tip transplant, de data aceasta transplant cornean pe unul dintre ochi, pentru o distrofie corneană. O evoluție favorabilă de 7 ani de când are această cornee pe unul dintre ochi, dar boala a apărut și la celălalt ochi, astfel încât boala a apărut și la celălalt ochi, astfel încât acum s-a făcut transplantul de cornee pe cel de-al doilea ochi. Sperăm ca ambele paciente să aibă o evoluție favorabilă și să putem declara și peste câteva zile, dar și peste 7 ani că evoluția lor și calitatea vieții lor este importantă”

În luna aprilie, alte două transplanturi de cornee au fost efectuate în Clinica de Oftalmologie de la Spitalul Spiridon din Iași. O femeie și un bărbat au primit corneea de la un donator aflat în moarte cerebrală.