Eveniment unic in istorie! Papa Francisc va oficia funeraliile predecesorului sau Benedict al XVI-lea

papa francisc1

Pentru prima dată în istoria modernă, un papă în exercițiu va prezida funeraliile predecesorului său, Papa Francisc urmând să conducă o ceremonie „simplă” pentru Benedict al XVI-lea, care a murit sâmbătă.

Benedict, primul suveran pontif care a demisionat din Evul Mediu, a renunțat la tronul papal – dar a trăit în cadrul Vaticanului și a continuat să poarte alb. În vârstă de 95 de ani va avea parte de o înmormântare „solemnă, dar simplă” joi, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, jurnaliștilor în cadrul unui briefing după decesul său.

Deteriorarea bruscă a stării de sănătate a fostului papă la începutul acestei săptămâni a stârnit întrebări cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare. Moartea unui papă romano-catolic declanșează de obicei tradiții consacrate, dar ar primi cineva care a renunțat la papalitate un tratament papal?

Spre deosebire de situațiile în care au murit papii anteriori, nu este nevoie de convocarea unui conclav pentru a alege un nou pontif, întrucât Francisc – ales să îi succeadă lui Benedict al XVI-lea în 2013 – rămâne în funcție.

Conform regulilor stabilite în 1996, un papă trebuie să fie înmormântat între patru și șase zile de la moartea sa. Cum și când va fi înmormântat este de obicei decis de cardinalii care se adună din întreaga lume și care organizează, de asemenea, cele nouă zile de doliu de la Vatican, cunoscute sub numele de novemdiale.

Aceștia decid pentru că moartea unui papă creează în mod tradițional un vid de putere la vârful bisericii. Cu toate acestea, un astfel de vid nu există în acest caz, deoarece Francisc este la conducere.