Eveniment medical la UMF Iasi. Medicina de urgență, vitală în contextul războiului din Ucraina

Iasul a fost astazi gazda unui eveniment medical important care a avut loc la Universitatea de Medicina si Farmacie. Este vorba despre Conferinta de Medicina de Urgenta in care s-au dezbatut principalele teme din asistenta medicala de urgenta si marile provocari in contextul razboiului din Ucraina.

Inca de la inceputul conflictului de peste granite, echipele SMURD au fost alaturi de refugiati. Atat pe plan local, cat si la nivelul vamilor. Intreaga activitate este dificil de gestionat insa prin implicarea echipelor medicale, ucrainenii au putut primi ingrijirile de care au avut nevoie.

Diana Cimpoesu – coordonator UPU SMURD Iasi: „Noi am fost prezenti in toate situatiile de criza, inclusiv in cea cu razboiul. Evident, se mai adauga o experienta. Ii tratam la fel ca pe pacientii romani, chiar cu mai multa implicare din punct de vedere social, cateodata si economic. Si acum avem in urgenta pacient din Ucraina cu probleme cardiovasculare severe. Continuam sa ne dezvoltam si in acest context„.

Pe teritoriul Romaniei au fost transferate si cazuri dificile, precum persoane cu boli cronice, decompensate. In tot acest timp, cooperarea la nivel transfrontalier a fost vitala in trasferarea pacientilor.

Acum vorbim de o colaborare stiintifica. In general, interventiile noastre sunt pentru transferul de urgenta cu elicopterul. Avem si alte teme de colaborare si a fost in zona de transfer de refugiati. O parte din refugiatii din Ucraina asa cum se stie au venit via Republica Moldova si i-am preluat fie de la Chisinau, fie de la granita cu Republica Moldova. Au fost misiuni mai mult in cursul verii si primaverii, din ce in ce mai putine pe semne ca oamenii si-au gasit locul in care sa isi ingrijeasca sanatatea, fie ca e vorba de Ucraina pe care in continuare o sustinem prin HUB-ul de la Suceava si prin echipele care contribuie aici prin ISU dar si medical cand este nevoie„, a completat Diana Cimpoesu.

Tot in cadrul conferintei, medicii au declarat ca registrele europene dedicate in urgenta in prespital sunt foarte importante in gestionarea cazurilor grave.