Eurostat: România pe primul loc la capitolul scumpire alimentară

cumparaturi

Alimentele de bază din țară s-au scumpit cu 12% față de anul trecut și se anunță creșteri de prețuri cu peste 20%, în această iarnă. Eurostat, serviciul de statistică al Comisiei Europene, a clasat România pe primul loc privind scumpirile.

Estimările arată că preţurile vor continua să crească, iar rata inflaţiei va depăşi 7% până la sfârşitul acestui an. În prezent este de 6,3%, cel mai mare nivel din ultimii 13 ani. Reprezintă dublul ţintei fixate de Guvernul României pentru 2021.

În prezent, un coș de cumpărături format din ulei, unt, brânză, lapte, cartofi și carne de porc costă aproximativ 89 de lei. În 2020, aceleași produse costau aproximativ 79 de lei.

Uleiul s-a scumpit cel mai mult, cu aproximativ 24 de procente. Cartofii cu peste 12%, kg de brânză cu 7%, iar pâinea cu 5%.

Facturile de gaze și de energie electrică, care au crescut cu 20%, respectiv 25% au contribuit la creșterea cheltuielilor de producție și, automat, la majorarea prețurilor la alimente.

„Industria a încercat să țină cât a putut prețurile pe loc. Nu se mai poate acum. Pentru că deja începuse să intre pe pierdere. Dacă nu se ia măsura plafonării prețurilor la energie şi la gaze, riscăm ca multe afaceri să fie închise, să nu reziste pe piață”, a declarat Dragoș Frumosu, liderul Sindalimenta pentru Antena3.

Fermierii avertizează că în lipsa unor măsuri clare, prețurile la alimentele de bază vor crește în această iarnă cu peste 20%.