Europenii au fost avertizati sa trateze serios problema fentanilului, drogul sintetic care a provocat zeci de mii de decese in SUA

UE trebuie să se pregătească pentru o creștere a numărului de droguri sintetice fentanil, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, pentru POLITICO, în urma unui avertisment al secretarului de stat american Antony Blinken, potrivit căruia Europa fie are o problemă nedescoperită cu drogurile sintetice, fie va fi lovită de una în curând.

Fentanilul, un drog sintetic estimat a fi de 50 de ori mai puternic decât heroina, este cauza a zeci de mii de decese prin supradoză în SUA în fiecare an. În cadrul unui eveniment paralel cu Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite privind amenințările la adresa sănătății și securității reprezentate de drogurile sintetice, Biden a îndemnat aliații să ia în serios amenințările cauzate de fentanil, a declarat Johansson.

„Când am vorbit cu secretarul Blinken, el a spus așa despre drogurile sintetice: „Ori este o problemă pe care o aveți, pe care nu știți că o aveți, ori este o problemă pe care o veți avea”, a spus Johansson într-un interviu acordat POLITICO.

Fentanilul și alte droguri sintetice nu reprezintă încă cea mai mare preocupare a UE, a declarat Johansson – canabisul fiind cel mai frecvent consumat drog, iar cocaina fiind drogul al cărui consum crește cel mai rapid.

Dar, spre deosebire de SUA, unde drogurile sintetice sunt introduse ilegal din țări precum Mexic, Europa are capacitatea de laborator de a produce droguri sintetice, ceea ce ar putea declanșa rapid o criză, a spus Johansson.

„Capacitatea de a produce fentanil în UE este aici, o avem”, a spus Johansson. „Asta înseamnă, bineînțeles, [că] în momentul în care decid să înceapă să facă asta și cred că există o cerere, ar putea să se declanșeze foarte repede”.

Un total de 434 de laboratoare de producție ilicită de droguri de sinteză au fost dezmembrate în UE în 2021, potrivit Raportului european privind drogurile 2023.

Experții de la agenția antidrog a UE au avertizat la începutul acestui an că interzicerea cultivării macului de către talibanii din Afganistan ar putea reduce drastic oferta de heroină în Europa și ar crea posibilitatea unei creșteri a opioidelor sintetice.

„Trebuie să fim foarte vigilenți și foarte pregătiți”, a declarat Johansson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *