Europa vrea să-și pregătească cetățenii pentru război

Sunt semnale serioase ca Europa isi pregateste locuitorii pentru razboi. CNN noteaza ca, mai multe națiuni europene au oferit îndrumări serioase cetatenilor sai în ultimele luni, de la ghiduri de supraviețuire, pana la exercitii de evacuare în masă

Europa vrea să-și pregătească cetățenii pentru război

Comisia Europeană a îndemnat toți cetățenii să depoziteze suficiente alimente și alte provizii esențiale pentru a le susține timp de cel puțin 72 de ore în caz de criză. În orientările publicate în martie, comisia a subliniat necesitatea ca Europa să promoveze o cultură a „pregătirii” și a „rezilienței”.

În iunie anul trecut, Germania și-a actualizat Directiva-cadru pentru apărarea generală, oferind instrucțiuni cu privire la ce trebuie făcut în cazul izbucnirii unui conflict în Europa. Documentul prevede transformarea completă a vieții de zi cu zi pentru cetățenii germani în caz de război.

CITESTE SI: Cum se pregătește Europa pentru război: ghiduri de supraviețuire, buncăre, drone și dinți de dragon

Suedia a publicat un ghid de supraviețuire intitulat „Dacă vine criza sau războiul”. Broșura a fost distribuită milioanelor de gospodării în noiembrie, după ce a fost actualizată pentru prima dată în șase ani din cauza nivelului în creștere a amenințărilor militare.

Acest pliant îi instruiește pe suedezi cu privire la modul în care ar fi emise avertismente în caz de război, inclusiv un sistem de alertă în aer liber despre care se spune că este operațional în majoritatea zonelor. “Mergeți în casă, închideți toate ferestrele și ușile și, dacă este posibil, opriți ventilația. Ascultați radiodifuzorul public suedez Sveriges Radio, canalul P4 pentru mai multe informații”.

Guvernele naționale investesc în sectorul apărării. De exemplu, Franța se rearmează, guvernul plănuind să cheltuiască 430 de miliarde de euro pe armată între 2024 și 2030 (cu 40% mai mult decât în ​​perioada anterioară), iar Germania, care a slăbit frâna fiscală constituțională pentru a se reinarma.

Si publicatia poloneza, Fakt, noteaza ca, Comisia Europeană se mișcă într-o direcție similară, ca parte a mecanismului ReArm Europe/Ready 2030, dorește să elibereze frâna fiscală pentru investițiile în apărare ale țărilor UE, până la 150 de miliarde EUR în împrumuturi pentru proiecte strategice de apărare și achiziția de capital în scopuri militare de către Banca Europeană de Investiții.

Numărul de țări care se întorc la recrutare este, de asemenea, în creștere. De la începutul invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei, serviciul militar obligatoriu a fost reintrodus în Letonia (din 2024) și Croația (din 2025). De anul viitor, serviciul militar obligatoriu în Danemarca va include și femei (recruții sunt selectați prin tragere la sorți). Autoritățile sârbe lucrează la restabilirea recrutării.

Țările europene își revizuiesc și adăposturile, inclusiv cele nucleare. De exemplu, guvernul norvegian și-a anunțat intenția de a reintroduce o cerință ca toate clădirile noi de peste 1.000 m2 să aibă adăposturi anti-bombe din 2026.

La rândul lor, Lituania, Letonia și Estonia plănuiesc să construiască 600 de buncăre lângă granița cu Rusia pentru aproximativ 60 de milioane de euro. Fiecare buncăr va avea o suprafață de aproximativ 35 de metri pătrați și va putea găzdui până la 10 soldați.

Civilii din mai multe țări europene pot găsi manuale speciale de criză în cutiile poștale. Nu numai războaie, ci și dezastre naturale și pene de curent. După 2022, astfel de studii pentru civili au fost pregătite de Suedia, Germania, Lituania, Danemarca, Estonia, Letonia, Finlanda și Norvegia. Franța pregătește noi ghiduri.

Pentru Finlanda – care împarte o graniță de 1.340 de kilometri (830 de mile) cu Rusia, cea mai lungă dintre toate statele membre NATO – apărarea suveranității sale împotriva Moscovei este esentiala.

Țara se pregătește de zeci de ani pentru posibilitatea unui conflict cu Rusia. Din anii 1950, construirea de adăposturi anti-bombă sub blocuri și clădiri de birouri a fost obligatorie.

In urmă cu doi ani, determinat de războiul Rusiei, guvernul finlandez a făcut un bilanț al adăposturilor sale de urgență disponibile, constatând că avea un total de 50.500 – care ar putea adăposti 4,8 milioane de oameni într-o țară de 5,6 milioane.

Ministerul de Interne din Helsinki a emis, de asemenea, noi îndrumări de criză în noiembrie, oferind cititorilor sfaturi despre cum să se pregătească pentru întreruperi lungi de curent, întreruperi de apă, întreruperi ale telecomunicațiilor, evenimente meteorologice extreme și conflicte militare.

Claudia Major, vicepreședinte senior pentru securitate transatlantică la German Marshall Fund, a declarat pentru CNN că sfaturile țărilor trebuie luate în serios. Major a subliniat necesitatea de a fi pregătit nu numai pentru o amenințare militară directă din partea Rusiei, ci și pentru ceea ce ea a numit „zona gri” între război și pace – cuprinzând niveluri mai scăzute de agresiune și război hibrid.

Urmareste stirile TeleM Iasi si pe pagina noastra de Facebook!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *