Europa scapa de ONG-urile lui Soros. Acestea se muta pe alte continente

Open Society Foundations, organizația caritabilă fondată de miliardarul George Soros, intenționează să își retragă sau să pună capăt unei mari părți a activității sale din Uniunea Europeană, pe măsură ce își mută atenția către alte părți ale lumii, potrivit unui e-mail intern consultat de Reuters.

Decizia înseamnă că rețeaua caritabilă se va îndepărta de activitatea legată de afacerile interne europene și se va concentra pe regiune în contextul unor probleme globale mai mari, potrivit e-mailului trimis angajaților.

„În cele din urmă, noua direcție strategică aprobată prevede retragerea și încetarea unei mari părți din activitatea noastră actuală în cadrul Uniunii Europene, mutându-ne concentrarea și alocarea resurselor către alte părți ale lumii”, se arată în e-mail.

„Această schimbare nu este o reflecție asupra activității din trecut și a numeroaselor contribuții ale personalului de-a lungul anilor, ci mai degrabă o decizie orientată spre viitor, înrădăcinată în oportunitățile viitoare de a avea un impact semnificativ”.

Fundația a anunțat în iunie că Soros, un finanțist în vârstă de 93 de ani, va ceda fundația sa de 25 de miliarde de dolari, care acordă granturi, fiului său Alex, iar în iulie a dezvăluit planurile de concediere a 40% din personalul său global, în cadrul unei schimbări strategice.

E-mailul intern nu a detaliat modul în care fundația își va schimba finanțarea, dar un purtător de cuvânt a declarat că grupul va continua să sprijine grupurile societății civile din Europa, inclusiv pe cele care lucrează în domeniul afacerilor externe ale UE, menținând în același timp sprijinul pentru comunitățile de romi din Europa.

„Fundația Open Society Foundations schimbă modul în care lucrăm, dar familia mea și OSF au sprijinit de mult timp și rămân ferm angajate în proiectul european”, a declarat Alex Soros, președintele Open Society Foundations, într-o declarație transmisă prin e-mail către Reuters.

George Soros, un evreu maghiar care a emigrat după cel de-al Doilea Război Mondial, și-a făcut averea în Statele Unite și a sprijinit de mult timp grupurile care promovează valorile liberale, democratice și de deschidere a frontierelor în Europa de Est. El a câștigat în mod faimos peste 1 miliard de dolari în urma unui pariu din 1992 împotriva lirei sterline.

Organizația, care direcționează o sumă estimată la 1,5 miliarde de dolari pe an la nivel global, va continua, de asemenea, să finanțeze programe în Europa, inclusiv în Ucraina, Moldova, Kârgâzstan și Balcanii de Vest prin intermediul fundațiilor naționale, a declarat purtătorul de cuvânt al Open Society Foundations.

„Noul model va face ca majoritatea granturilor noastre să fie organizate în jurul unor oportunități specifice de impact, care vor fi stabilite în lunile următoare”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

„Activitatea noastră în Europa a fost întotdeauna un ansamblu în evoluție, iar aceste noi schimbări nu fac excepție de la această tendință pe termen lung.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *