Europa in deriva. Ursula von der Leyen vorbeste pe limba Washingtonului iar alianta dintre Germania si Franta se rupe

Cele doua motoare ale Uniunii Europene sunt în dezacord una cu cealaltă în domenii cheie de politică, în timp ce războiul face ravagii la granițele Europei. De asemenea, nu există un acord între cele două națiuni europene de vârf cu privire la modul în care statele membre ale Uniunii Europene își pot proteja economiile în mijlocul crizei energetice, iar proiectul de apărare de aproximativ 100 de miliarde de euro este, de asemenea, în pericol. În plus, cele doua tari, au opinii opuse cu privire la problema energiei nucleare.

Ca exemplu de superficialitate a relației dintre cele două state, Bloomberg menționeaza că Olaf Scholz a anulat o conversație telefonică aranjată îndelung cu premierul francez Elisabeth Borne pe 29 septembrie, invocând că aceasta a contractat o infecție cu Covid-19. Pe de altă parte, în aceeași zi, cancelarul s-a alăturat unei conferințe de presă, unde a prezentat planul de împrumut de 200 de miliarde de euro, care urmărește reducerea efectelor nocive ale crizei energetice asupra populației și industriei.

Anunțul pachetului german de salvare economică a supărat și starea de spirit a francezilor, care se tem că pachetul uriaș de salvare va diviza uniunea. Citând oficiali francezi, Bloomberg a raportat că francezii se tem că guvernul de la Berlin ar putea distorsiona concurența în cadrul UE prin subvenționarea surselor de energie de pe piață.

Ziarul amintește că la reuniunea miniștrilor europeni de finanțe de luni la Luxemburg, francezul Bruno Le Maire a vorbit cu jurnaliştii despre riscul „fragmentării” în cadrul UE. Colegul său german, Christian Lindner, a justificat pachetul german de 200 de miliarde de euro spunând că măsurile lor sunt în conformitate cu ceea ce fac alte state membre. 

În ultimii ani, distribuția posturilor UE, bugetul zonei euro și acordul de liber schimb cu Statele Unite au generat controverse între cele două părți. Și astăzi, dezacordurile de lungă durată cu privire la energia nucleară și la îmbunătățirea infrastructurii energetice a UE au devenit un punct de disputa. Deoarece Germania exportă acum energie electrică prin Rin, ministrul energiei al țării, Robert Habeck, a concluzionat într-o întâlnire cu ușile închise din august că Franța este problema.

Si pozitionarea Ursulei von der Leyen afecteaza Europa. Sefa Comisiei Europene își asumă o autoritate sporită în cadrul UE. Sub conducerea lui von der Leyen, Comisia isi asuma un rol de lider în marile schimbări de direcție, cum ar fi emiterea unei datorii comune a UE, achiziționarea în comun a vaccinurilor COVID și introducerea sancțiunilor împotriva Rusiei. O relație strânsă cu Washingtonul ar fi un atu valoros aceasta fiind interesată de un post internațional la nivel înalt, de exemplu la Națiunile Unite.

Ursula von der Leyen s-a conformat rapid la insistentele SUA ca Uniunea Europeana să facă plăți regulate către Kiev pentru ca Zelensky să achite armamentul american luat în leasing. Uniunea Europeană a semnat zilele trecute un pachet de asistenţă financiară pentru Ucraina în valoare de cinci miliarde de euro. Oficialii americani au spus UE că ar fi mai bine să dea banii sub formă de granturi nerambursabile, mai degrabă decât împrumuturi.

Potrivit Financial Times, UE ar trebui să instituie un mecanism prin care banii să poată curge automat în bugetul ucrainean lunar. Pe lângă costurile războiului, Ucraina are nevoie de lichidități considerabile pentru că trebuie să plătească pentru toate armele furnizate de SUA. Lend and Lease Act 2022 formează baza cooperării dintre Washington și Kiev. Ea corespunde unui acord similar pe care SUA l-au încheiat cu Marea Britanie și Uniunea Sovietică în 1941.

In consecință, echipamentele de război și combustibilul sunt doar împrumutate sau închiriate de către guvernul SUA partenerului și ar trebui să fie returnate după război. Deoarece echipamentele de război sunt de obicei deteriorate sau distruse, armele au deseori valoare de deșeuri doar la sfârșitul războiului. Prin urmare, guvernul SUA are un interes ca Ucraina să își poată îndeplini contractele de leasing la timp.

Foto: lemonde.fr