Europa are cel mai mare preț al gazurilor naturale înregistrat vreodata

contor_contoare_gaz_gaze_92879800_70846900

Prețul gazelor în Europa a atins un maxim istoric, depășind pragul de 585 dolari pe 1000 de mc, imediat după decizia Rusiei de a nu achiziționa decât 4% din capacitatea de tranzit suplimentară propusă de Ucraina pentru septembrie, arată agențiile rusești de presă, citate de Le Figaro.

Gazprom trebuie să asigure tranzitul a 40 de miliarde de metri cubi anual via Ucraina. Gazprom cumpără ulterior capacități suplimentare, dacă este nevoie. În mod obișnuit, Rusia cumpără o cantitate importantă de capacitate de tranzit suplimentară, în condițiile în care gazoductele care ocoloesc Ucraina pompează gaze spre Europa la turație maximă.

Dar unul dintre principalele gazoducte spre Germania, Yamal-Europa, nu funcționează în prezent decât la o capacitate foarte redusă, după un incendiu la o uzină de tratare a gasului, la începutul lui august. Luni, la punctul de sosire Mallnow, volumul de gaze era sub jumătate față de perioada dinaintea accidentului.

În comentariile transmise AFP, furnizorul de informații Platts arată că prețul gazelor în Europa sunt susținute în special de o cerere sporită înaintea sezonului de iarnă și de o scădere a surselor de aprovizionare. „Rusia este acum singura țară care ar putea avea o producție excedentară, dar pentru a-și mări exporturile trebuie să rezerve capacități suplimentare via Ucraina”, potrivit sursei citate.

Unii observatori acuză Moscova că preferă să crească presiunea și rămâne surdă la cererile europenilor de creștere a livrărilor în așteptarea intrării în funcțiune a controversatului gazoduct Nord Stream 2.

sursă: economedia.ro