Europa anunță coaliția “celor dispuși” să garanteze pacea din Ucraina

Premierul britanic Keir Starmer a anunțat un plan în patru puncte de colaborare cu Ucraina pentru a pune capăt războiului și de a apăra țara de Rusia.
Regatul Unit, Franța și alte țări își vor intensifica eforturile într-o „coaliție a celor dispuși” și vor căuta să implice SUA în sprijinul lor pentru Ucraina, a spus el duminică – după ce a convocat un summit cu 18 lideri – majoritatea din Europa.
„Ne aflăm astăzi la o răscruce în istorie”, a spus Starmer după summit, în timp ce Zelenski a spus că Kievul a simțit „sprijin puternic”, iar întâlnirea a arătat „unitatea europeană la un nivel extrem de înalt nemaivăzut de mult timp”.
„Lucrăm cu toții împreună în Europa pentru a găsi o bază pentru cooperarea cu America pentru o adevărată pace și securitate garantată”, a spus Zelenski după summit.
Între timp, președintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru ziarul Le Figaro că Parisul și Londra vor să propună un armistițiu de o lună între Rusia și Ucraina „în aer, pe mare și pe infrastructura energetică”.
Intr-o conferință de presă la scurt timp după întâlnirea liderilor, Starmer a spus că au fost convenite patru puncte:
- pentru a menține fluxul de ajutor militar în Ucraina și pentru a continua să crească presiunea economică asupra Rusiei
- că orice pace durabilă trebuie să asigure suveranitatea și securitatea Ucrainei, iar Ucraina trebuie să fie prezentă la orice discuții de pace
- în cazul unui acord de pace, pentru a spori capacitățile defensive ale Ucrainei pentru a descuraja orice viitoare invazie
- să dezvolte o „coaliție a celor dispuși” pentru a apăra un acord în Ucraina și pentru a garanta pacea după aceea
Starmer a anunțat, de asemenea, o finanțare suplimentară de export de 1,6 miliarde de lire sterline (2 miliarde de dolari) pentru a cumpăra peste 5.000 de rachete de apărare aeriană. Acest lucru vine pe lângă un împrumut de 2,2 miliarde de lire sterline pentru a oferi un ajutor militar Ucrainei, susținut de profituri din activele înghețate ale Rusiei.
„Trebuie să învățăm din greșelile trecutului, nu putem accepta un acord slab pe care Rusia îl poate încălca cu ușurință, în schimb orice înțelegere trebuie să fie susținută de forță”, a spus el.
Premierul britanic nu a precizat care țări au acceptat să se alăture acestei coaliții de voinici, dar a spus că cei care s-au angajat vor intensifica planificarea cu reală urgență. Marea Britanie își va susține angajamentul. „Europa trebuie să facă treaba grea”, a spus el, înainte de a adăuga că acordul va avea nevoie de sprijinul SUA și ar trebui să includă Rusia, dar că Moscovei nu i se poate permite să dicteze termenii.
“Permiteți-mi să fiu clar, suntem de acord cu Trump cu privire la necesitatea urgentă a unei păci durabile. Acum trebuie să reușim împreună”, a spus Starmer.
Întrebat dacă SUA este un aliat nesigur, el a spus: „Nimeni nu a vrut să vadă ce s-a întâmplat vinerea trecută, dar nu accept că SUA este un aliat nesigur”.