Europa acuză SUA că profită de pe urma războiului: „Mai este Washingtonul aliatul nostru sau nu?”

ue-738x423

Înalți oficiali europeni sunt furioși pe administrația lui Joe Biden și îi acuză acum pe americani că fac avere din război, în timp ce țările UE au de suferit.

„Adevărul este că, dacă privim cu sobrietate, țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război este SUA, pentru că vinde mult gaz la prețuri mai mari și vinde mai multe arme”, a declarat un oficial de rang înalt pentru POLITICO.

Comentariile explozive – susținute în public și în privat de oficiali, diplomați și miniștri urmează un trend al furiei tot mai mari din Europa față de subvențiile americane care amenință să distrugă industria europeană.

„Ne aflăm cu adevărat într-un moment istoric”, a declarat înaltul oficial UE, argumentând că dubla lovitură a întreruperii comerțului din cauza subvențiilor americane și a prețurilor ridicate la energie riscă să întoarcă opinia publică împotriva efortului de război și a alianței transatlantice. „America trebuie să realizeze că opinia publică se schimbă în multe țări din UE”.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a făcut apel la Washington să răspundă preocupărilor europene. „Americanii – prietenii noștri – iau decizii care au un impact economic asupra noastră”, a declarat el într-un interviu acordat POLITICO.

Cel mai mare punct de tensiune din ultimele săptămâni au fost subvențiile și taxele ecologice ale lui Biden, despre care Bruxelles-ul spune că înclină în mod nedrept comerțul în defavoarea UE și amenință să distrugă industriile europene. În pofida obiecțiilor oficiale din partea Europei, Washingtonul nu a dat până acum niciun semn că ar da înapoi.

În același timp, perturbările provocate de invazia lui Putin în Ucraina înclină economiile europene în recesiune, cu o inflație în creștere și o presiune devastatoare asupra aprovizionării cu energie care amenință cu pene de curent și raționalizări în această iarnă.

În încercarea de a-și reduce dependența de energia rusească, țările UE apelează la gazul din SUA, însă prețul plătit de europeni este de aproape patru ori mai mare decât cel plătit în America. Apoi, există o creștere probabilă a comenzilor de kituri militare de producție americană, deoarece armatele europene rămân în criză după ce au trimis arme în Ucraina.

Totul a devenit prea mult pentru înalții funcționari de la Bruxelles și din alte capitale ale UE. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că prețurile ridicate ale gazelor din SUA nu sunt „prietenoase”, iar ministrul german al economiei a cerut Washingtonului să dea dovadă de mai multă „solidaritate” și să contribuie la reducerea costurilor energetice.

Miniștrii și diplomații aflați în alte părți ale blocului și-au exprimat frustrarea față de modul în care guvernul lui Biden ignoră pur și simplu impactul politicilor sale economice interne asupra aliaților europeni.

Atunci când liderii UE l-au abordat pe Biden cu privire la prețurile ridicate ale gazelor din SUA la reuniunea G20 de la Bali de săptămâna trecută, președintele american a părut pur și simplu să nu fie conștient de această problemă, potrivit înaltului oficial citat mai sus. Alți oficiali și diplomați ai UE au fost de acord că ignoranța americană cu privire la consecințele pentru Europa reprezintă o problemă majoră.

„Europenii sunt vizibil frustrați din cauza lipsei de informare și consultare prealabilă”, a declarat David Kleimann, de la think tank-ul Bruegel.

Oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului recunosc riscurile pe care atmosfera din ce în ce mai toxică le va avea pentru alianța occidentală. Certurile sunt exact ceea ce și-ar dori Putin, au fost de acord diplomații UE și SUA.

Disputa din ce în ce mai aprigă privind Legea de reducere a inflației (IRA) a lui Biden – un pachet uriaș de măsuri fiscale, climatice și de sănătate – a readus temerile legate de un război comercial transatlantic în prim-planul agendei politice. Miniștrii comerțului din UE urmează să discute vineri răspunsul lor, în timp ce oficialii de la Bruxelles elaborează planuri pentru un fond de urgență de subvenții pentru a salva industriile europene de la colaps.

„Legea privind reducerea inflației este foarte îngrijorătoare”, a declarat ministrul olandez al Comerțului, Liesje Schreinemacher. „Impactul potențial asupra economiei europene este foarte mare.”

„Statele Unite urmează o agendă internă, care este din păcate protecționistă și care discriminează aliații SUA”, a declarat Tonino Picula, responsabilul Parlamentului European pentru relația transatlantică.

Un oficial american a subliniat că stabilirea prețului pentru cumpărătorii europeni de gaz reflectă deciziile pieței private și nu este rezultatul vreunei politici sau acțiuni a guvernului american. „Companiile americane au fost furnizori transparenți și de încredere de gaze naturale pentru Europa”, a declarat oficialul. Capacitatea de export a fost, de asemenea, limitată de un accident din iunie, care a forțat închiderea unei instalații cheie.

În cele mai multe cazuri, a adăugat oficialul, diferența dintre prețurile de export și cele de import nu ajunge la exportatorii de GNL din SUA, ci la companiile care revând gazul în UE.

Nu este un argument nou din partea americanilor, dar nu pare să îi convingă pe europeni. „Statele Unite ne vând gazul lor cu un efect de multiplicare de patru atunci când traversează Atlanticul”, a declarat miercuri, la televiziunea franceză, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton. „Bineînțeles că americanii sunt aliații noștri… dar atunci când ceva nu merge bine este necesar ca și între aliați să o spunem”.

Energia mai ieftină a devenit rapid un avantaj competitiv uriaș și pentru companiile americane. Companiile plănuiesc noi investiții în SUA sau chiar își relochează afacerile existente din Europa în fabrici americane. Chiar săptămâna aceasta, multinaționala chimică Solvay a anunțat că alege SUA în detrimentul Europei pentru noi investiții, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de anunțuri similare din partea unor giganți industriali importanți din UE.

În ciuda dezacordurilor din domeniul energiei, abia când Washingtonul a anunțat o schemă de subvenții industriale în valoare de 369 de miliarde de dolari pentru a sprijini industriile ecologice în cadrul Legii privind reducerea inflației, Bruxelles-ul a intrat în panică.

„Legea privind reducerea inflației a schimbat totul”, a declarat un diplomat UE. „Mai este Washingtonul aliatul nostru sau nu?”.

Pentru Biden, legislația este o realizare istorică în domeniul climei. „Acesta nu este un joc cu sumă zero”, a declarat oficialul american. „IRA va crește plăcinta pentru investițiile în energie curată, nu o va împărți.”

Dar UE vede lucrurile diferit. Un oficial din cadrul Ministerului francez de Externe a declarat că diagnosticul este clar: acestea sunt „subvenții discriminatorii care vor denatura concurența”. Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a acuzat chiar săptămâna aceasta SUA că merge pe calea izolării economice a Chinei, îndemnând Bruxelles-ul să reproducă o astfel de abordare. „Europa nu trebuie să fie ultimul dintre mohicani”, a spus el.