EURONEST luptă împotriva abandonului școlar

foto_Maricel_Popa

Seful judetului la raport

Doua proiecte care vizeazã reducerea și prevenirea abandonului școlar au fost lansate ieri de Asociația de Dezvoltare Intercomunitarã EURONEST. „O șansã egalã pentru toți. Educație inclusivã în unitãțile școlare” este un proiect care va contribui la cresterea gradului de participare la invatamantul prescolar a unui numãr de 235 de copii cu vârste între 3 și 5 ani și reducerea oi prevenirea abandonului ocolar prin mãsuri integrate pentru 945 de elevi din clasele primare și gimnaziale.

Activitãțile vor fi organizate în parteneriat cu Școala Gimnazialã nr. 1 Bãlteni, (județul Vaslui), Școala Mihai Eminescu Lipova, Colegiul Naþional Ferdinand I (județul Bacãu), Școala Gimnazialã Prisãcani, Școala Gimnazialã Ionel Teodoreanu, Școala Gimnazialã Gh. I. Brãtianu și Școala Gimnazialã Elena Cuza (din județul Iași).

Pentru școlarii și preșcolarii din comunele Lipova și Șipote vor fi achiziționate douã microbuze școlare, elevii din Bãlteni vor beneficia de programe tip școalã dupã școalã, iar pentru 1180 de copii va fi organizatã o școalã mobilã. Totodatã, sunt prevãzute o serie de investiții în școlile din localitãțile Șipote, Bãlteni și Lipova. Activitãțile se vor derula pe o perioadã de 36 luni, cu un buget de 6,4 milioane lei.

“Aceste proiecte vin cu o abordare integrată, având în centru școlarul și profesorul, adică resursa umană, cel mai de preț capital. Pe lângă investițiile care vor fi făcute în infrastructura educațională, școlarii vor primi burse lunare, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte și vor participa la activități extracurriculare, la care copiii din mediul rural au acces mai greu”, a precizat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean și președintele EURONEST.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST a fost înființată în anul 2008 de Consiliile Județene Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava și Vaslui în vederea implemetării de proiecte de interes comun pentru județele asociate și pentru dezvoltarea Regiunii Nord-Est.