Eurodeputații vor să discute cu Ursula von der Leyen despre contractul cu vaccinul Pfizer

ursula

Europarlamentarii care conduc comisia COVID-19 a Parlamentului European au decis să-i ceară președintelui Comisiei Europene să apară public în fața panelului, potrivit unei declarații transmise exclusiv POLITICO de președintele comisiei, europarlamentarul belgian Kathleen Van Brempt.

Acestia vor sa afle detalii despre negocierea unui contract masiv de vaccinuri împotriva coronavirusului, de mai multe miliarde de euro, semnat în apogeul pandemiei. În perioada premergătoare acestui contract, se spune că Ursula von der Leyen a făcut schimb de mesaje text cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.

„Uniunea Europeană a cheltuit o mulțime de resurse publice în producția și achiziționarea de vaccinuri în timpul pandemiei”, a spus Van Brempt în declarație. „Parlamentul are dreptul de a obține o transparență deplină cu privire la modalitățile acestor cheltuieli și la negocierile preliminare care au dus la acestea”.

Până acum, președintele Comisiei a evitat întrebările despre ceea ce s-a întâmplat în acele luni cruciale.

În conformitate cu regulile Parlamentului, invitația va fi trimisă președintelui Parlamentului, Roberta Metsola, care va decide atunci dacă îi cere lui von der Leyen să participe la audiere. 

Metsola este membră a grupului de centru-dreapta Partidul Popular European, același care a plasat-o pe președintele Comisiei în rolul ei.

Invitația, dacă ajunge, nu are nicio forță legală. La fel ca Bourla, von der Leyen poate refuza să apară.